“Sneller investeren in sociale woningbouw in Brussel”

“Sneller investeren in sociale woningbouw in Brussel”

Nieuws

De nieuwe beheersovereenkomst tussen het Brussels Gewest en de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) moet de investeringen in sociale woningbouw versnellen. Bovendien moet Brussel uitgroeien tot de Europese hoofdstad van de duurzame ontwikkeling.

De nieuwe beheersovereenkomst tussen het Brussels Gewest en de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) moet de investeringen in sociale woningbouw versnellen. Brussel moet bovendien uitgroeien tot de Europese hoofdstad van de duurzame ontwikkeling. Dat heeft Brussels staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis dinsdag verklaard tijdens de persvoorstelling van de nieuwe beheersovereenkomst.

De Brusselse regering wil over 10 jaar in elke gemeente 15% kwaliteitswoningen in openbaar beheer met een sociaal oogmerk, vooral door het terugdringen van het aantal leegstaande woningen.

De nood is hoog, luidt het, want het aantal personen in afwachting van een sociale woning (37.000) heeft het aantal mensen dat over zo’n woning beschikt (36.000), overtroffen. Bovendien staat er met “de voorspelde demografische explosie in het Brussels gewest (133.000 extra inwoners tegen 2020) enorm veel op het spel”, zegt Doulkeridis.

“Groene” beheersovereenkomst

Met de nieuwe beheersovereenkomst, die afgesloten werd voor een periode van vijf jaar, moeten de investeringen versneld kunnen worden, want maar liefst 480 miljoen euro die volgens de twee vorige beheersovereenkomsten moet worden geïnvesteerd, is nog altijd niet besteed. De Brusselse regering heeft mede daarom geopteerd voor een systeem van incentives en sancties voor de verschillende huisvestingsmaatschappijen, om zo het tijdskader voor geplande investeringen beter te doen respecteren.

De nieuwe beheersovereenkomst is ook een “groene” beheersovereenkomst, die het gewest moet helpen zijn CO2-uitstoot tegen 2025 met 30 procent in te perken, een doel dat Brussel zich al eerder gesteld had. Concreet komen er onder andere passiefnormen voor nieuwe gebouwen, lage energienormen voor verbouwingen en nog meer systemen van warmtekrachtkoppeling in grote woongebieden.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels