‘Sociale dumping maakt bouwsector kapot’

Immo, Nieuws

Bij een controleactie op een bouwwerf aan het Brusselse Noordstation werden dinsdag Portugese bouwvakkers aangetroffen die door hun Portugese werkgever slechts 3,40 euro per uur werden betaald. "Totaal onaanvaardbaar", reageert Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Bij een controleactie op een bouwwerf aan het Brusselse Noordstation werden dinsdag Portugese bouwvakkers aangetroffen die door hun Portugese werkgever slechts 3,40 euro per uur werden betaald. “Totaal onaanvaardbaar”, reageert Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

“Dit soort praktijken maakt de bouwsector in ons land kapot. De strijd tegen de sociale dumping moet bovenaan de agenda blijven staan”, gaat de Mûelenaere verder in het persbericht. De strijd tegen de sociale dumping is al maanden een grote bekommernis in de bouw. Belgische aannemers kampen steeds meer met de abnormale concurrentie van buitenlandse ondernemingen die onmogelijke prijzen hanteren. Niet minder dan 8 op de 10 aannemers verloor daardoor in 2013 een opdracht aan een buitenlands bedrijf.

Daarnaast detacheren vele buitenlandse bedrijven personeel naar ons land, wat de concurrentievervalsing nog erger maakt en vele gevallen van sociale fraude met zich meebrengt. Dit heeft ook grote gevolgen voor de werkgelegenheid: op een jaar tijd gingen al 6.000 banen verloren in de bouw.

“De Confederatie Bouw klaagt al maandenlang het misbruik van de detachering aan waarbij ons land wordt overspoeld door spotgoedkope buitenlandse arbeiders. Wij steunen dus de opgedreven controles en zware sancties van de regering, maar verwachten meer. Er moeten opnieuw voorwaarden worden gecreëerd voor een gezonde concurrentie in ons land. We moeten daarbij naar onszelf en onze eigen concurrentiepositie durven kijken, maar ook van Europa durven eisen dat het sociaal en fiscaal recht op dezelfde manier van toepassing is in de verschillende lidstaten”, luidt het persbericht.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels