Sociale lening soms duurder dan hypotheek gewone bank

Sociale lening soms duurder dan hypotheek gewone bank

Nieuws

De hypothecaire leningen bij sommige sociale kredietmaatschappijen zijn duurder dan gedacht. In vele gevallen komt de rentevoet zelfs hoger uit dan bij de gewone bank, zo blijkt uit een enquête door Test-Aankoop waarover De Morgen bericht.

De consumentenorganisatie vroeg de tarieven van de sociale kredietmaatschappijen in het Vlaams en het Brussels gewest op. Daaruit bleek niet alleen dat de tarieven bij de verschillende maatschappijen sterk uiteenlopen, maar ook dat sommige instellingen hogere tarieven hanteren dan de klassieke bank. “De gezinnen met een laag inkomen die ervan uitgaan dat ze bij een sociale kredietmaatschappij alvast goedkoper lenen dan bij de bank, komen zo bedrogen uit”, schrijft de krant.

Het Kempens Woonkrediet, dat voor een lening van 100.000 euro op twintig jaar ruim 39.000 euro aan aflossingen duurder is dan het Vlaams Woningfonds, erkent het probleem. Het wijst erop dat het geen subsidies krijgt van de Vlaamse regering. “We kunnen onze rentetarieven niet naar beneden halen met subsidies, zoals het Vlaams Woningfonds dat wel kan”, luidt het.

“Manke vergelijking”

In een eerste reactie weerlegt Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) dat sociale leningen duurder zijn dan een hypotheek bij een gewone bank. Ze spreekt van een “manke vergelijking”. “Men vergelijkt het goedkoopste tarief dat banken aan hun beste klanten aanbieden met het tarief van de duurste kredietmaatschappij”, aldus Van den Bossche. “Mochten de banken zulke voordelige leningen verstrekken aan alle mensen met een laag inkomen en aan iedereen die geen startkapitaal heeft, dan zouden er nauwelijks nog sociale leningen nodig zijn”, stelt de sp.a-minister.

Van den Bossche betreurt het dat de sector van de sociale leningen in diskrediet wordt gebracht door “gebrekkige vergelijkingen”. “Iedereen droomt van een eigen huis. Jaarlijks kunnen in Vlaanderen zo’n 6.000 gezinnen die droom realiseren dankzij een lening die ze bij een bank nooit zouden krijgen”, luidt het.

De sp.a-politica geeft wel toe dat de sector van de sociale leningen transparanter kan en moet gaan werken. De regering heeft daarom eerder ook al beslist om voortaan maar één enkele maatschappij te laten instaan voor de gesubsidieerde sociale leningen. Die centralisatie is ook volgens Test-Aankoop essentieel. (Belga/EH)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels