‘Sociale woningen bouwen kan voortaan minstens een jaar sneller’

‘Sociale woningen bouwen kan voortaan minstens een jaar sneller’

Immo, Nieuws

Sociale huisvestingsmaatschappijen zullen voortaan sneller kunnen starten met het bouwen of renoveren van sociale woningen. Door projecten individueel te beoordelen, kan de planningsfase 'drastisch' worden ingekort.

Deze nieuwe werkwijze kan zorgen tot anderhalf jaar tijdswinst, maakt Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) zich sterk. Momenteel werkt de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen met een jaarlijkse lijst van bouw- en renovatieprojecten. Die moeten bovendien ruim een half jaar op voorhand worden aangemeld. ‘Veel projecten lopen op die manier onnodig vertraging op’, aldus de minister.

Om dat weg te werken, is beslist om projecten voortaan individueel te beoordelen en geld toe te wijzen. Daarnaast komt er ook een meerjarenplanning, zodat sociale huisvestingsmaatschappijen ruim op voorhand weten wanneer hun project in de budgettaire planning kan worden opgenomen. Daardoor zullen bouwbedrijven volgens Van den Bossche veel beter kunnen plannen, waardoor de leegstand bij grote renovatieprojecten maximaal vermeden kan worden.

De maatregel kadert in de ruimere Vlaamse doelstellingen om binnen dit en tien jaar 37.000 nieuwe sociale huurwoningen, 21.000 koopwoningen en 6.000 bescheiden woningen te bouwen. Het totale budget voor nieuwbouw zit in stijgende lijn (710 miljoen euro volgend jaar), net als het aantal woningen dat in de steigers staat. In 2009 waren dat er ongeveer 2.000, vorig jaar al meer dan 4.500, aldus nog Van den Bossche. (BELGA/AB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels