Soorten materiaal voor dragende muren

Soorten materiaal voor dragende muren

Bouwmethodes

Traditioneel bestaat het geraamte van een gebouw uit draagmuren in metselwerk. Toch moet die techniek tegenwoordig geregeld plaats ruimen voor een zogenaamd 'licht' geraamte in bijvoorbeeld hout.

Draagmuren

Voor de muren in klassiek metselwerk kan u gebruikmaken van verschillende bouwmaterialen, die elk specifieke kenmerken hebben. Sommige van die materialen worden samengehouden door een laagje mortel, andere worden verlijmd. De lijmtechniek is op het thermische vlak voordeliger, aangezien de voegen, waarlangs heel wat warmte verloren gaat, tot een strikt minimum worden beperkt om de thermische homogeniteit van de muur te verbeteren. Ook de uitvoering is van betere kwaliteit : uniform opgevulde voegen en een noodzakelijke loodrechte basis om de volgende rijen makkelijker te kunnen lijmen. Noteer wel dat verlijmen duurder uitvalt dan de traditionele plaatsing.

In sommige constructies worden niet-dragende wanden opgetrokken uit dezelfde blokken als de dragende muren en dit om ervoor te zorgen dat de verticale wanden allemaal hetzelfde reageren. In andere gevallen zijn de niet-dragende wanden lichter (wanden in gipsplaat, …). Lees in dat verband ook het artikel omtrent de afwerking in nr. 308 van Ik ga bouwen. Let op : wanneer u in overleg met de architect kiest voor een bepaald type blokken, moet u al rekening houden met de gewenste binnenafwerking van de muren. Sommige blokken kan u zichtbaar laten of gewoon schilderen, andere hebben een laag pleisterwerk nodig. U bent geen voorstander van pleisterwerk ? Vergeet niet dat pleisterkalk kan fungeren als dampscherm. Bij gebrek daaraan zal het water veeleer verdampen in de buitenisolatie, waardoor het risico ontstaat op condensatie op of in die isolatielaag.

Skeletbouw

In tegenstelling tot huizen gebouwd volgens het principe van de draagmuren, zijn er ook de zogenaamde ‘skeletwoningen’. In het geval van eengezinswoningen gaat het dan meestal om houtskeletbouw. In ons volgende nummer (Ik ga bouwen, nr. 308 – maart 2008) gaan we dieper in op de verschillende bouwtechnieken met hout : traditionele skeletbouw, palen en draagbalken, verlijmde of vastgespijkerde fineerplaten, massief hout …

Huizen met een metalen skelet, zoals in de industriebouw gebruikt, bieden qua inrichting een optimale vrijheid : veel vrij dragende gedeelten, veel uitkragingen, beschikbaarheid van uiteenlopende profielen … Die techniek leent zich uitstekend tot het bouwen in loftstijl of het creëren van een minimalistische, industriële uitstraling. Aangezien metaal echter een uitstekende warmtegeleider is, moet u de uitvoering van de werken tot in de kleinste details analyseren om zelfs minimale thermische bruggen te vermijden. Een ander belangrijk nadeel is dat de prijs van staal in de afgelopen jaren aanzienlijk is gestegen.

Een andere bouwtechniek bestaat in het verwerken van prefabpanelen in beton (wandpanelen uit één stuk) die tegen elkaar worden geplaatst. Die techniek is echter niet zo populair omwille van het gebrek aan flexibiliteit en openheid in de panelen, het feit dat de vertrekken naderhand nog nauwelijks gewijzigd kunnen worden, de moeilijkheden rond het aanpassen van elektriciteit en sanitaire voorzieningen …

Fanny Bouvry

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels