Buitenverlichting: soorten, materialen en veiligheid

Buitenverlichting: soorten, materialen en veiligheid

Buitenverlichting en -verwarming

Waarom buitenverlichting te installeren? Er kunnen verschillende redenen zijn om een buitenverlichting te installeren. Dat kan gaan van zuiver functioneel - zien waar je loopt - tot puur esthetisch - verlichting van een sierlijke boom - met daar tussenin alle mogelijke combinaties.

Je hebt een mooie tuin? Profiteer er dan ook zo veel mogelijk van en zet hem in de schijnwerper. Een mooie inkom, maar met een trapje? Aangepaste verlichting zorgt ervoor dat je bezoekers niet binnenvallen!

Uitgebreid aanbod, goed advies

Fabrikanten brengen zo’n uitgebreid gamma aan buitenverlichting op de markt dat kiezen een moeilijke zaak wordt. Werk je met een tuinarchitect, dan kan je beroep doen op zijn ervaring, maar de meest aangewezen raadgever is de lichtadviseur. Hij kent de materialen die er op de markt zijn en kan samen met jou een volledige buitenverlichting opstellen: van de oprit tot de inkom, van het terras, via het zwembad of de waterpartij, tot in de verste hoeken van je tuin.

De specialisten kunnen zelfs een natuurgetrouwe computertekening maken met de verschillende lichtsferen, zoals jij die wenst. Maar… dit is het neusje van de zalm en de prijs is er dan ook naar.

Ga je voor je buitenverlichting winkelen in een speciaalzaak, dan kan een lichtadviseur je ook helpen en praktische tips geven om je verlichtingsproject te laten slagen.

Je kan ook ideeën opdoen via internet (zie nuttige adressen). Naast een voorstelling van hun producten, vind je er meestal ook foto’s van de lampen aan de muur, langs een pad of in de tuin opgesteld.

Soorten verlichting

Wens je een verlichting die ervoor zorgt dat je ’s avonds en ’s nachts voldoende licht hebt om veilig over je oprit, rond je vijvertje of door de tuin te slenteren, dan opteer je voor een functionele verlichting.

  • Lage modellen (rond 1 meter hoog) die naar de grond toe stralen, zodat ze niet verblinden. Worden vaak gebruikt voor het afbakenen van een oprit of pad.
  • Wandmodellen (opbouw of inbouw). De tweezijdige (lichtbundels op- en neerwaarts) kunnen voor een mooie aflijning zorgen op de gevel
  • Lage spots opwaarts gericht: geven een mooi verspreide lichtbundel, maar hebben het meeste effect als ze tegen struiken, bomen of ander voorwerp schijnen. Sommige spots van dit type worden in de bestrating van oprit of tuinpad ingewerkt.

In een tuin kan het nooit de bedoeling zijn dat de verlichting het daglicht vervangt. Juist dit contrast tussen dag en nacht blijft bestaan, wordt zelfs benadrukt, maar de verlichting vermijdt dat de tuin een zwart gat wordt. Sfeerverlichting benadrukt een bepaald imago van de tuin en maakt dat je bij elk weertype, langer van je tuinzicht kan genieten.

Meestal worden hier richtbare spots gebruikt die met een pin in de grond geduwd worden. Ze zijn makkelijk te verplaatsen en je kan ze richten zoals je wil. Zo kan je ook een ander punt van de tuin benadrukken in functie van het seizoen. Benadrukken van een bloemenpartij, een mooie struik of prachtige boom…

Ingegraven spots hebben geen losliggende kabel die kan doorgesneden worden bij het maaien en de lamparmatuur is hier quasi onzichtbaar weggewerkt.

Materiaalkeuze

Buitenverlichting kan mooi zijn, duidelijk zichtbaar en opvallend, maar de toestellen moeten weerstaan aan alle weersinvloeden. Kies daarom voor materialen die bestand zijn tegen sterk variërende omstandigheden.

Gelakt aluminium, inox, sommige kunststofsoorten (zeker geen PVC), tropisch hardhout en uiteraard natuursteen (blauwe steen) hebben hun waarde al bewezen. Let er op dat ook alle toebehoren corrosiebestendig zijn!

Ideetjes

Op de markt zijn er de laatste tijd lampen verschenen die niet meer moeten gekoppeld worden aan het elektrische net. Ze zijn uitgerust met zonnecellen, een batterij en een licht/donker-schakeling. Werking: overdag wordt de batterij opgeladen door de zon. Als het donker wordt, zorgt een schemerschakeling ervoor dat de ingebouwde leds (LED = light emitting diode, lichtgevende diode) gaan branden. Enkel bij zeer donker weer kan de batterij overdag onvoldoende opgeladen worden en zal de brandduur van de leds beperkt zijn.

Voordelen: geen problemen met elektrische kabels, geen veiligheidsproblemen, maar lampen die makkelijk te verplaatsen zijn zonder gereedschap. Zeer handig voor huurders: de lampen kunnen makkelijk mee verhuisd worden.

Lampen kunnen nu ook automatisch geschakeld worden. Bij het invallen van het duister zal een schemerschakelaar ervoor zorgen dat de lampen gaan branden en ze kunnen automatisch worden uitgezet op het door jou gewenste moment. Ben je op vakantie, dan zorgt dit systeem er ook voor dat je huis toch bewoond lijkt.

Lampen gekoppeld aan een bewegingsdetector hebben ook een inbraakwerende werking. Dieven houden er niet van in het volle licht te werken.

Een sterke halogeenstraler (500 of 1000 watt) zorgt voor een felle verlichting. Handig voor bepaalde karweitjes, maar het toestel geeft geen erg aangenaam licht. Installeer je een dergelijke lamp, zorg er dan voor dat hij hoog genoeg (4 meter) hangt en niet in je ogen schijnt (verblinding), en denk daarbij ook aan de buren en de straat!

En wat dacht je van een tuinparasol met ingebouwde zonneverlichting? Die werkt op hetzelfde principe als de hierboven beschreven tuinlampen. Overdag wordt de batterij opgeladen en ’s avonds zorgen de leds voor een zachte verlichting. (zie nuttige adressen)

Veiligheid

Elektriciteit is een energiebron, zeker zo gevaarlijk als vuur. Spelen er jonge kinderen in de tuin, geef dan de voorkeur aan lampen op lage spanning (24 of 12 volt). Zelfs al lijken de lampen goed gesloten, kleine kinderhandjes vinden soms toch nog een opening…

De lampen en hun onderdelen waarin elektrische aansluitingen zitten, moeten waterdicht zijn.

Maak een apart circuit voor de tuinverlichting, beveiligd met een verliesstroomschakelaar van 30 mA (milliampère). Is er een waterpartij of een zwembad met verlichting, dan moeten die beide op een apart circuit zitten en moet speciaal aangepast materiaal gebruikt worden.

Tekst Jef Sels

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels