‘Spaarlampen zijn niet altijd milieuvriendelijk’

Immo, Nieuws

De spaarlampen voldoen niet altijd aan de gestelde eisen en zijn niet altijd even milieuvriendelijk, zo stelt Test-Aankoop.

Volgens de consumentenorganisatie gaan de lampen vaak minder lang mee dan wordt aangegeven en doen er zich problemen voor bij het inzamelen van kapotte lampen. Test Aankoop trekt die conclusies uit een test met dertien verschillende soorten spaarlampen en een onderzoek bij 34 Belgische containerparken.

Bij het onderzoek van Test-Aankoop lieten alle spaarlampen negatieve scores optekenen op het vlak van de ontstekingssnelheid. Zo is er geen enkele geteste lamp die binnen de 30 seconden de helft van haar totale lichtsterkte bereikt. “Dit fenomeen valt niet langer als een ‘kinderziekte’ goed te praten”, aldus de consumentenorganisatie.

Ook blijkt de aangegeven levensduur van de lampen niet altijd overeen te stemmen met de werkelijkheid. “Zes van de dertien soorten behaalden op dat vlak een slechte tot zeer slechte score”, aldus woordvoerder Ivo Mechels. Volgens de consumentenorganisatie haalt dat een groot deel van het milieuvriendelijke imago van deze producten onderuit.

Ten slotte besluit Test-Aankoop uit een onderzoek bij 34 containerparken dat de inzameling van kapotte spaarlampen niet altijd goed georganiseerd wordt. “De lampen kwamen meestal terecht in een gewone alledaagse plastic bak”, zo luidt het. “Hier en daar lagen of stonden er gebroken exemplaren in de bakken, soms lagen er scherven op de grond. Dat er op die manier kwik vrijkomt, daar wordt kennelijk nauwelijks bij stilgestaan.” Test-Aankoop dringt aan op een veiligere inzamelmethode voor spaarlampen. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels