Bekijk de galerij In beeld: spectaculaire upgrade voor ‘brave’ woning uit jaren negentig

In beeld: spectaculaire upgrade voor ‘brave’ woning uit jaren negentig

Renovatie open

Toen de keuken naar de voormalige garage verhuisde, kwam de vraag om de leefruimte opnieuw aan te kleden. Bij de grondige make-over zetten doorgetrokken lijnen en vlakken de toon en kregen functies zoals eten, ontspannen en thuiswerken een subtiele maar spectaculaire upgrade.

We spreken over een vrijstaande woning uit het begin van de jaren negentig, modern voor die periode maar toe aan een versie 2.0. De architectuur en de vorm van de leefruimte waren neutraal genoeg om er heel wat elementen van te behouden. De eigenaars hadden eerder zelf al de open keuken uit de woonruimte weggehaald en een nieuwe plek gegeven in de voormalige garage. Een beetje weg dus van de huidige populaire trend om keukens te integreren in de leefruimte. De verschuiving sloot de keuken af van de woonkamer en maakte ze bereikbaar via een klassieke binnendeur.

Die ingreep ontlastte het vrij drukke programma van de leefruimte want behalve eet- en zithoek bevatte die ook een volwaardige werkplek. Het was wel de wens van de eigenaars om een informele ontbijthoek in de woonkamer te behouden – en dus niet in de keuken – en die te combineren met een formele plek voor etentjes. Met die uitgangspunten trokken ze naar interieurarchitecte Sofie De Backer uit Kalmthout.

Als bijkomend element was er het uitgesproken balkenplafond waar de eigenaars zich geen raad mee wisten. Tegelijkertijd wilden ze ook een bepaalde sfeer gerealiseerd zien, onder meer door enkele kunstwerken – die al in hun bezit waren – een prominente plek te geven.

Sofie De Backer: “Het is niet altijd evident om in één open ruimte twee tafels te voorzien. Dat hebben we opgelost door een lange tafel op maat te installeren, in het midden gesteund door een lage kast die de twee zones wat van elkaar afscheidt. Door de afwerking hebben we ook voor een sfeerverschil gezorgd: de ene kant kreeg een iets officiëler karakter, de andere helft oogt wat familiairder.”


Tekst: Sofie De Vriese – Foto’s: Liesbet Goetschalckx


Architect Sofie De Backer – www.sofiedebacker.be


Lees meer in Ik ga bouwen & renoveren n°387

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels