Bekijk de galerij Staalbouw aan het water

Staalbouw aan het water

Renovatie open

Zijn opdrachtgevers houden van groen en water, van ver maar ook van dichtbij.

KRACHTLIJNEN 1. Herstel van het oorspronkelijke woningvolume. 2. Een uitbreiding met respect voor het bestaande gebouw. 3. Een architectuur met een grote verbondenheid met de natuur. 4. Een op maat gesneden project voor de bewoners waarin natuur, architectuur, interieur en meubilair in elkaar opgaan als één geheel.

ARCHITECTVanderperren BVBA

De nieuwe woning van Rob en Marij aan de oever van een kunstmatige waterpartij oogt open en transparant. Grote glaspartijen richten zich ongehinderd naar de omliggende natuur. “We genieten er elke dag van”, zegt het echtpaar. Rob: “Aanvankelijk droomden we alleen maar van een ‘zomerkamer’, maar we vinden deze plek zo overweldigend dat we ook in de winter er niet uit weg te slaan zijn. De woonervaring in deze ruimte is daarvoor te sterk en te uitdagend. Het is hier echt altijd heerlijk vertoeven.”

In deze landelijke omgeving oogt de nieuwbouw weinig conventioneel. Reacties bleven dan ook niet uit. “Mensen vragen ons vaak: hoe hebben jullie dit avontuur toch aangedurfd?”, weet Rob. “Wij hadden onmiddellijk vertrouwen in de architect. Hij is iemand met ontzettend veel ervaring en een grote kennis van de architectuurgeschiedenis, van Palladio tot de Japanse meesters. Die achtergrond en zijn visie maakten dit avontuur nog een stuk boeiender. Het werd een project van onverwachte helderheid, van licht en ruimte en van een ontmoeting met sublieme eenvoud.”

Huis van Oranje

Marij en Rob waren erg enthousiast toen Jos Vanderperren zijn eerste plannen op tafel legde. De door hem getekende ‘zomerkamer’ sloeg meteen aan en bood fantastische perspectieven op het omliggende landschap. Het project is een uitbreiding van een typische, klassieke Hollandse woning.

Het Huis van Oranje, zo genoemd omwille van de oranjekleurige korrelstructuur op de sandwichpanelen (Kingspan), laat zich perfect in de omgeving integreren. In de gesloten wand stulpt een smal horizontaal raam als het ware als een aquarium naar buiten waardoor men ook aan deze kant van het huis een ongehinderd uitzicht krijgt over het landschap.

Poëtische toets

De zomerkamer heeft twee volledig glazen wanden, van vloer tot plafond. Het glas kan gedeeltelijk worden opengeschoven zodat bij mooi weer binnen en buiten wel erg diffuse begrippen worden. Door terrassen op verschillende niveaus te voorzien, creëerde de architect wisselende perspectieven.

Binnen zijn concept liet architect Jos Vanderperren de staalbouw aansluiten op de bestaande klassieke woning, rekening houdend met de plaats van de oude majestueuze beuk. De vijver geeft een poëtische toets aan het geheel. Hoewel de architect bestaande elementen laat meespelen in zijn concepten, weet hij vooral te prikkelen met scherpe en gedurfde accenten. Naast de aanbouw ontwierp hij voor deze woning ook een carport (met bergruimte) in staalstructuur.

Philip Willaert

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels