Staalskelet: bouwvorm van de toekomst?

Bouwmethodes, Immo

Naast onder meer de traditionele betonbouw en houtskeletbouw begint ook staalskeletbouw bij particuliere bouwprojecten steeds populairder te worden. Hoewel bouwen met een stalen skeletconstructie niet nieuw is, verschuift het van de bouw van voornamelijk fabrieken en andere industriële panden naar de woning van u en ik.

Naast onder meer de traditionele betonbouw en houtskeletbouw begint ook staalskeletbouw bij particuliere bouwprojecten steeds populairder te worden. Hoewel bouwen met een stalen skeletconstructie niet nieuw is, verschuift het van de bouw van voornamelijk fabrieken en andere industriële panden naar de woning van u en ik.
De eerste gebouwen met een staalskelet staat in Engeland. Een voorbeeld is een textielfabriek in Shrewsburry uit 1797. Ook in Parijs werden industriële panden vaak gebouwd met een constructie van staal. Een voorbeeld in de Franse hoofdstad is de chocoaldefabriek van Menier uit 1872. In de Verenigde Staten wordt dit soort van bouwconstructie vooral gebruikt bij het bouwen van wolkenkrabbers. Dit omdat staal een grote sterkte koppelt aan een laag eigen gewicht. Hierdoor was het de ideale bouwmethode voor wolkenkrabbers vanaf 1900.

Vanuit de Verenigde Staten waaide dit ‘idee’ opnieuw over naar Europa en men ging appartementsgebouwen construeren met stalen constructies. Vandaag wordt staalskeletbouw steeds meer gebruikt bij particuliere bouwprojecten. Er is een verschuiving van het bouwmateriaal voor de industrie naar het materiaal voor particulieren. Mensen met een voorliefde voor minimalistische architectuur kiezen vaker voor deze manier van bouwen. Dit door een meer moderne én strakkere uitstraling van dit soort woningen. Maar in principe kan een huis met een staalskelet net zo goed het uitzicht hebben van een traditioneel huis.

Maar hoe werkt staalskeletbouw nu precies? Het is een bouwwijze waarbij stalen profielen, zoals liggers, kolommen en stabiliteitsvoorzieningen wordt samengesteld uit een dragend skelet van staal. Staalskeletbouw is niet hetzelfde als staalframebouw: hier worden de wanden, daken en vloeren als complete elementen aangeleverd en gemonteerd tot een gebouw of woning. Bij staalskeletbouw worden de plafonds gedragen door het skelet. Hierdoor hebben de muren, die later tegen de constructie worden geplaatst, geen dragende functie. Net om die reden worden er vaak wanden geplaatst uit licht materiaal.

De voor-en nadelen van staalskeletbouw:

Voordelen:

– Staalskeletbouw is enorm snel. De constructie kan klaar zijn op amper een week tijd.

– Het ‘koele’ staal kan gecombineerd worden met traditionele bouwmaterialen.

– De prijs voor staalskeletbouw is veel goedkoper dan het bouwen van een traditioneel huis.

– De constructie is ‘oerdegelijk’. Storm of regen: het huis staat er én blijft staan.

Nadelen:
– Het aantal architecten of bouwondernemers die zich bezighouden met staalbouw voor particulieren is eerder beperkt, hoewel we wel zien dat dit toeneemt.

– De stalen constructies blijven zichtbaar aan de binnenkant van de woning. Pleisteren of omkasten is uiteraard mogelijk, maar overbodig als je kiest voor dit soort van ‘hoekige’ en moderne architectuur.

(LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels