Stand van de dag: GEP zet talrijke mogelijkheden van regenwater in de kijker

Stand van de dag: GEP zet talrijke mogelijkheden van regenwater in de kijker

Nieuws

'Kuisen, de wc doorspoelen of de plantjes water geven. Waarom hiervoor drinkbaar kraantjeswater gebruiken, als regenwater ook volstaat?', vraagt de Duitse fabrikant GEP, die al 15 jaar specialist is in de ontwikkeling van regenwatersystemen, zich af.

De stand van GEP in paleis 5 op Batibouw, valt op door het ingenieuze systeem van buizen en reservoirs. Met deze replica wil GEP tonen hoe regenwater wordt opgevangen op het dak, gefilterd en daarna wordt hergebruikt voor allerhande huishoudelijke doeleinden.

De gemiddelde Belg gebruikt per dag zo’n 120 liter leidingwater. De spoelbak van het toilet verbruikt het meest, ongeveer 36 procent van het totale dagelijkse gebruik.

Water wordt duurder

Om deze verspilling tegen te gaan promoot GEP milieuverantwoord watermanagement. Op Batibouw 2014 valt trouwens op dat ecologie, een steeds belangrijker elementen wordt in de bouwsector. Dat de GEP-stand druk bijgewoond wordt, is daar een mooi voorbeeld van.

Maar niet alleen het milieubewuste aspect speelt mee bij de keuze voor een degelijk regenwatersysteem. Ook de stijgende kostprijs van water wordt aangehaald om bij zoveel mogelijk toepassingen te kiezen voor regenwater.
Toch is het ontwerpen van een regenwatersysteem volgens GEP een gecompliceerde en technische klus. Een deskundige moet rekening houden met allerlei factoren zoals de intensiteit van de neerslag, type van het dak en het rendement van de filter.

Bovendien dient de opvang van regenwater te voldoen aan strenge technische eisen, om te voorkomen dat het drinkwater in contact komt met regenwater. (AVE)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels