Statuut bijberoep in bouw onder de loep

Immo, Nieuws

Net als in andere sectoren duiken in de bouw steeds meer zelfstandigen in bijberoep op.

Omwille van de economische crisis nemen steeds meer mensen een extra baantje in bijberoep. Ook in de bouwsector is dat het geval. Maar al te vaak wordt dat statuut als dekmantel gebruikt voor zwartwerk. Om daaraan een halt toe te roepen stelt de Bouwunie een aantal maatregelen voor.

Zo roept de Bouwunie particulieren op om correcte facturen te eisen en wil de orde de klant ook mee aansprakelijk stellen als er beroep gedaan wordt op zwartwerkende bijberoepers. Zo moeten particulieren volgens de Bouwunie nagaan of een bijberoeper in orde is met zijn fiscale verplichtingen.

Om particulieren aan te sporen om facturen te vragen stelt de Bouwunie enkele maatregelen voor. Zo wil de unie een veralgemeende toepassing van 6% voor nieuwbouw en wil ze particuliere klanten laten genieten van een korf aftrekbare bestedingen in de personenbelasting. Ook wil ze de belastingverminderingen voor energiebesparende uitgaven en de dienstencheques voor arbeidsintensieve diensten in de bouw herinvoeren. Ook bij de aankoop van bouwmaterialen in bijvoorbeeld Brico zou een factuur verplicht moeten zijn.

Daarnaast vraagt de Bouwunie een aanpassing van het statuut van bijberoep in de bouw. Zo wil de organisatie dat werknemers slechts drie jaar zouden kunnen genieten van de lagere bijdragen als zelfstandige in bijberoep. Na drie jaar moeten de werknemers dan de volledige bijdragen betalen. Al voorziet de Bouwunie voor hen dan ook bijkomende pensioenrechten. (EH)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels