Steeds meer Vlamingen isoleren hun spouwmuur

Steeds meer Vlamingen isoleren hun spouwmuur

Immo, Isolatie, Nieuws

Tachtig procent van de in 2012 bijna 15.000 uitgekeerde premies voor muurisolatie dienen voor het isoleren van spouwmuren. Dat zegt Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche.

Tachtig procent van de in 2012 bijna 15.000 uitgekeerde premies voor muurisolatie dienen voor het isoleren van spouwmuren. Dat zegt Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche, die in Lochristi een werkplunje aantrok om zelf de spuitlans te hanteren bij het isoleren van een spouwmuur. Nog steeds isoleren veel Vlamingen hun dak, vorig jaar werden er 71.644 premies uitbetaald.

“We zitten op schema om alle daken tegen 2020 te isoleren”, aldus minister Van den Bossche, die eraan herinnerde dat er naast een premie van zes euro per vierkante meter, nog altijd een fiscaal voordeel van 30 procent geldt. Er zijn echter nog andere investeringen die een besparing opleveren voor de energiefactuur, zoals het navullen van spouwmuren. Vorig jaar werden 11 procent meer spouwmuren geïsoleerd, ondanks het wegvallen van de fiscale aftrek. Er geldt wel nog een verhoogde Vlaamse premie van zes euro per vierkante meter.

“De terugverdientijd is bijzonder snel, op een muur van 100 vierkante meter kan jaarlijks 250 euro gas en 510 euro stookolie bespaard worden”, aldus Van den Bossche.

“Investeer je in 2.200 euro spouwmuurisolatie, dan bedraagt die kost na aftrek van 600 euro premie netto 1.600 euro, waardoor de investering voor stookolie na 3,2 jaar en voor gas na 4,7 jaar terugverdiend is.” Isoleren gebeurt best door een geregistreerde aannemer. Enkel die aannemers kunnen een “verklaring van overeenkomstigheid” opstellen voor de premie-aanvragen.

De Bouwunie organiseert op 22 juni een ‘Openspouwmuurdag‘. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels