Steeds minder mensen krijgen financiering nieuwe woning rond

Nieuws

Het aantal woningen dat te koop werd gezet nam in 2012 toe, maar het aantal verkopen daalde, zo meldt vastgoedmakelaar ERA. Niet alleen zijn de banken strenger geworden in het uitkeren van leningen, maar ook niet alle verkopers staan open voor een realistische vraagprijs.

De ERA makelaars melden dat ze het afgelopen jaar circa 2,5% meer woningen in de verkoop hadden, maar omwille van de verslechterde financieringsomstandigheden 6% minder woningen konden verkopen in vergelijking met 2011.

Volgens Iain Cook, managing director van ERA Belgium was er niet minder vraag, maar konden veel transacties niet doorgaan omdat kopers de financiering niet rond kregen. “Steeds vaker moeten we een woning meerdere keren verkopen alvorens een koper de financiering rond krijgt. De banken zijn gewoon strenger geworden, wat overigens op lange termijn geen slechte zaak is.”

Hogere eigen inbreng, strengere criteria en langere wachttijdenVoor de crisis van 2008 was het nog mogelijk om een financiering van 120% van de koopprijs te krijgen, maar die daalde naar 90%, maximaal 100%. Nu is het volgens ERA zelfs moeilijk om 90% gefinancierd te krijgen. Iain Cook: “Het gevolg is dat iemand die een woning koopt van 200.000 euro, nu 50.000 euro eigen geld moet hebben, terwijl dat in 2008 niet meer dan 10.000 of maximaal 20.000 euro was. Een financiering rond krijgen duurt nu ook veel langer. Vroeger was dat in 1 tot 2 weken, nu duurt dat al gauw 3 tot 4 weken. De criteria zijn ook strenger geworden.”

Pol Vanacker, medebestuurder bij ERA Belgium wijst er bovendien op dat de banken ook kijken naar het besteedbaar bedrag dat de de kopers overhouden na de maandelijkse aflossing. “Dat moet afhankelijk van de gezinssituatie toch zeker 1.000 euro zijn”, aldus Vanacker.

Sommige verkopers negeren marktsituatie

In 2010 verkocht ERA nog 74% van de huizen die het netwerk in verkoop kreeg. Dat percentage zakte geleidelijk naar 62% het afgelopen jaar. Volgens Iain Cook is dat vooral te wijten aan eigenaars die niet bereid zijn de prijs aan te passen aan de gewijzigde marktomstandigheden.

“We zitten momenteel in een kopersmarkt waar de kopers de prijs van een woning bepalen en niet de verkopers. Eigenaars die hun woning te koop zetten en deze marktsituatie negeren, verkopen hun woning niet zo gauw of helemaal niet.”

Het verschil tussen de eerste vraagprijs (de prijs waarmee een woning voor het eerst op de markt werd aangeboden) en de uiteindelijke verkoopprijs daalde toch lichtjes: van net onder de 10% in 2011 tot 8,5% in 2012.

Alain Declercq , analist en Senior Consultant bij ERA: “Het betreft natuurlijk het verschil van de prijzen van de verkochte woningen. Woningen die nog niet verkocht werden of helemaal niet verkocht geraakten, vallen hier buiten”, benadrukt hij. Declercq vult nog aan: “Het prijsverschil van woningen die in minder dan 30 dagen verkocht werden bedroeg slechts 3% , en dat loopt geleidelijk op naar 10% voor woningen die tussen de 3 en 4 maanden verkocht werden en tot 13% en meer voor woningen die pas na 6 maanden verkocht werden.”

De conclusie is duidelijk, aldus de ERA: iemand die snel wil verkopen moet beginnen met een realistische vraagprijs. (KS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels