Steeds vaker huurhuis geweigerd voor wie geen vast werk heeft

Immo, Nieuws

Verhuurders van appartementen of huizen vragen kandidaat-huurders steeds vaker om aan te tonen dat ze een contract van onbepaalde duur hebben bij hun werk. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. Wie 'maar' een interim- of tijdelijk contract heeft, komt er niet in.

Verhuurders willen door de economische crisis zeker zijn dat ze een huurder vinden die elke maand kan betalen en dus moeten kandidaat-huurders steeds vaker hun vast contract laten zien of het telefoonnummer van hun werk doorgeven. “Kan niet”, vindt Katelijne D’Hauwers, directeur van het Alemeen Eigenaarssyndicaat dat verhuurders verenigt. “Een verhuurder mag een kandidaat-huurderwel vragen om zijn inkomen te bewijzen door bijvoorbeeld een loonfiche te tonen, maar voorwaarden opleggen over het soort contract dat iemand heeft, mag niet”, aldus D’Hauwers in De Standaard.

Bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en de Huurdersbond komen er steeds meer klachten over binnen. “Terecht, want een vast contract eisen kan niet, dat is discriminatie”, zegt Jozef De Witte van het Centrum. “Wij hebben vorig jaar 133 klachten binnengekregen rond huisvesting. Voor het eerst maakte discriminatie op basis van vermogen daar het grootste deel van uit, nog vóór discriminatie op basis van ras”.

Toch vindt De Witte het logisch dat verhuurders meer zekerheden willen. Daarom pleiten ze al lang voor de oprichting van het huurgarantiefonds, dat zowel huurders als verhuurders moet beschermen. Volgens Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche moet dat fonds er tegen begin volgend jaar zijn. (Belga/KS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels