Stijgend aantal deelnemers voor Belgische Prijs voor Architectuur & Energie 2013

Stijgend aantal deelnemers voor Belgische Prijs voor Architectuur & Energie 2013

Nieuws

Het aantal deelnemers voor de wedstrijd van de Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB) is sterk toegenomen ten opzichte van de vorige edities. Voor de 10de editie van de wedstrijden komen er maar liefst 345, na controle, inschrijvingen in aanmerking voor de Architectuurprijs en 66 voor de Energiejury.

Dit jaar is er een stijging vastgesteld van maar liefst 40 procent tegenover het gemiddelde van de vorige editie. Hierdoor ziet de organisatie, het FAB, het vertrouwen van de deelnemers in de wedstrijd sterk toenemen. Voor de 10e editie van de wedstrijd waren er 392 inschrijvingen, waarvan er na controle 345 realisaties overbleven die in aanmerking komen voor de Architectuurprijs. Voor de Energiejury worden 66 realisaties voorgelegd.

Architectuur in de prijzen

Voor de architectuurprijs werd een Belgische jury samengesteld. Hiervoor werden Nicolas Firket, Oscar Rommens, Leo Van Broeck, Steven Verbeke, Eric Van Overstraeten en Luc Dutilleux gevraagd. Zij moeten een eerste selectie maken uit de inzendingen. Daarna worden de overgebleven inzendingen ingedeeld per categorie: ééngezinswoningen, meergezinswoningen, niet-residentiële gebouwen uit de private sector, niet-residentiële gebouwen uit de publieke sector en inrichting van de publieke ruimte.

Daarna gaat de eindjury aan de slag met de geselecteerde inzendingen. Voor deze jury werden buitenlandse juryleden gevraagd. Zo maken Emanuel Christ, Shelley McNamara en Edouard François uit Parijs deel uit van de jury. Zij worden bijgestaan door drie leden van de binnenlandse jury. Deze jury, van in totaal zes mensen, gaat op zoek naar de categorielaureaten en de winnaar van de Belgische Prijs voor Architectuur 2013.

Daarnaast zijn er nog twee extra prijzen. Zo gaat de Wienerbergerprijs naar de beste toepassing van keramische materialen en de Veluxprijs is voor het origineelste gebruik van daglicht.

Energieprijs

Naast de Architectuurprijs is er ook nog een energieprijs. Hiervoor zal een vakjury van academici en experten een analyse maken van ingezonden energetische concepten. Na grondige analyse komt de vakjury tot de genomineerden, de categorielaureaten en de winnaar van de Belgische Prijs voor Energie 2013. Binnen de categorie van ‘energie’ wordt er ook nog een prijs uitgereikt, de ‘Viessmannprijs’, voor de beste toepassing van de warmtepomp.

De prijzen worden uitgereikt op 10 december 2013 in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. (LVR)

Bron: FAB

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels