Stijgende woningprijzen: ‘Mensen blijven kopen, maar passen budget aan’

Stijgende woningprijzen: ‘Mensen blijven kopen, maar passen budget aan’

Nieuws

Bart Van Opstal van Notaris.be ziet het aantal huizenkopers niet afnemen ondanks de groeiende prijzen. Maar kopers onderhandelen wel harder en stellen hun budget bij.

Uit cijfers van de FOD Economie blijkt dat de Belgische woningmarkt stand houdt, ondanks de crisis. De nominale prijs van de huizen steeg het voorbije jaar nog met 4 procent. Alleen op de villamarkt is de prijstoename volledig stilgevallen.

Notaris Bart Van Opstal van Notaris.be nuanceert dat nieuws. “In het eerste trimester van 2013 zien we dat het aantal transacties in vergelijking met het laatste trimester van 2012 ongeveer gelijk blijft. Er zijn inderdaad veel transacties en we zien geen aarzeling bij de kopers. Dat is echter een gemiddelde. Als we de cijfers voor dat eerste trimester grondiger analyseren, dan zien we dat die in januari en februari zeer goed zijn, maar minder in maart.”

De Notarisbarometer van Notaris.be, dat de cijfers leverde aan de FOD Economie en Financiën, meet de evolutie van de prijzen op de huizenmarkt, alsook het aantal transacties. Die barometer leert volgens Van Opstal dat de prijzen sinds het derde trimester van 2012 niet meer zo snel stijgen als de afgelopen jaren. Twee belangrijke opmerking bij die cijfers, stipt Van Opstal aan: “De cijfers die de FOD Economie een Financiën vrijgeven zijn gebaseerd op de gegevens van compromissen. We hebben echter ook de gegevens van de akten, die vier maanden na het tekenen van een compromis verleden worden.”

De notarisbarometer zit korter op de actualiteit, weet Van Opstal. “De Notarisbarometer toont op basis daarvan nu al aan dat er een koopvertraging zit aan te komen vanaf het derde trimester van 2012. De mensen kopen nog steeds evenveel, maar ze passen hun budget aan en onderhandelen langer. Ze halen dus de broeksriem aan.”

Kangoeroewoningen

Het is een open deur intrappen, maar jongeren hebben het moeilijk om huizen te kopen, dezer dagen. “Vroeger verleende de bank kredieten van 90 procent of zelfs 100 procent. Vandaag zijn ze strenger en vragen ze 20 à 25 procent eigen middelen. Dat betekent dat jongeren langer moeten sparen of hulp moeten krijgen van ouders of grootouders.”

Zorgt dat dan voor meer vraag naar alternatieve manieren om te wonen, zoals kangoeroewoningen? “We zien daar inderdaad een groeiende vraag naar. Veel oudere woningen moeten vaak nog gerenoveerd worden. Kopen en renoveren: dat doet de prijs oplopen. Mensen gaan dus een studio of kamer inrichten voor ouders of grootouders, zodat de kosten gedeeld kunnen worden.”

Belgische markt is stabieler

Dat de Belgen in grote mate eigenaar zijn van hun woning, 75 procent tegenover 25 procent in Nederland, bijvoorbeeld, heeft het voordeel dat onze huizenmarkt minder snel oververhit geraakt, besluit Van Opstal. “Het is onze cultuur om te kopen, dat is een garantie op vastgoedtransacties en houdt de markt stabiel.”

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels