Stijging Belgische gasprijs bij hoogste van Europa

Stijging Belgische gasprijs bij hoogste van Europa

Energie

De gasprijzen voor gezinnen in België lagen tijdens de tweede helft van vorig jaar 21 procent hoger dan een jaar eerder.

In Europa kenden enkel het Verenigd Koninkrijk (+27 procent) en Luxemburg (+22 procent) een nog grotere stijging. Ook de Belgische elektriciteitsprijs steeg sneller dan het Europese gemiddelde, zo blijkt uit cijfers van het Europese statistiekenbureau Eurostat.

In de hele EU is de gasprijs met gemiddeld 12,6 procent omhoog gegaan. Met een stijging van 21 procent zit België daar dus ruim boven. De Belg betaalde in de laatste zes maanden van vorig jaar gemiddelde 7,3 euro voor 100 kWh. Onze gasprijzen liggen daarmee boven het gemiddelde in de EU (6,4 euro). De prijzen liggen enkel in Zweden, Denemarken, Italië, Slovenië, Nederland en Portugal hoger.

De gemiddelde prijs van de elektriciteit is in de 27 landen van de EU dan weer gestegen met 6,3 procent. Ook hier valt weer op dat de Belgische prijzen sneller de hoogte in gingen. Volgens Eurostat is de elektriciteit in België immers 7,3 procent duurder geworden. De Belgische elektriciteitsprijzen blijven daarmee bij de duurste van Europa. Gemiddeld betalen we 21,2 euro per 100 kWh. Enkel in Denemarken, Duitsland en Cyprus wordt er meer betaald. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels