‘Stimuli voor private huurmarkt zullen huurprijzen doen dalen’

Immo, Nieuws

De BIV zegt dat als de eigenaars gestimuleerd worden om hun panden op de private huurmarkt te brengen, via renovatiepremies of vermindering van de successierechten, dat dan de huurprijzen automatisch zullen dalen.

Als de eigenaars gestimuleerd worden om hun panden op de private huurmarkt te brengen, via renovatiepremies of vermindering van de successierechten, dan zullen de huurprijzen automatisch dalen. Dat zegt Dajo Hermans, woordvoerder van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV).

Het BIV reageert zo op het jaarverslag van de Vlaams Huurdersbonden. Volgens dat jaarverslag, dat in Metro en De Morgen werd geciteerd, “worden de huurprijzen onbetaalbaar”. “Momenteel gaat amper 5 procent van de Vlaamse middelen naar de private huurmarkt, terwijl deze 20 procent van de totale woningmarkt inneemt. 35 procent van de middelen gaat naar sociale huur, terwijl deze markt ongeveer 6 procent van de markt inneemt”, zo zegt het BIV.

De vastgoedmakelaars vragen een tweesporenbeleid: het ondersteunen van de inkomenszwakke doelgroepen, maar ook een stimulerend beleid om het aanbod te verhogen. Het BIV noemt fiscale stimuli voor structurele renovatie en energiebesparende investeringen een goed middel om de private huurmarkt weer aantrekkelijker te maken. Daarnaast kan het invoeren van een vrijstellings- of verminderingsregeling voor successie- en schenkingsrechten een pand op de markt houden. De vrijstelling of vermindering kan gekoppeld worden aan de voorwaarde om als eigenaar de woning verplicht te blijven verhuren gedurende een bepaalde periode en te investeren in renovatie en energie-efficiëntie.

Tot slot denken de vastgoedmakelaars ook aan een energie-abattement (of vrijstelling van registratierechten). De toekenning van het abattement kan worden gekoppeld aan de voorwaarde dat het bedrag van het abbatement binnen een bepaalde tijdsspanne wordt geïnvesteerd in de energie-efficiëntie van de aangekochte woning. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels