Strengere energie-eisen doen aantal bouwvergunningen exploderen

Actualiteit, Nieuws

In de eerste zes maanden van 2016 zijn in België vergunningen uitgereikt voor de bouw van 30.161 woningen (eengezinswoningen en flats). Dat zijn er 32 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging situeert zich volledig in Vlaanderen, waar mensen de strengere energienormen wilden voor zijn.

In Vlaanderen nam het aantal bouwvergunningen met 50,6 procent toe, van 16.413 in de eerste helft van 2015 naar 24.712 in het eerste semester van dit jaar. Dat bleek vrijdag uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie. In Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was er telkens een daling, met respectievelijk 11,6 en 41,3 procent. Vlaanderen neemt sowieso het leeuwendeel van de bouwvergunningen voor zijn rekening. In Wallonië en Brussel werden er respectievelijk 4.924 en 525 uitgereikt.

De toename in Vlaanderen heeft volgens Bouwunie, de vereniging van bouwbedrijven, te maken met de strengere energie-eisen die er sinds begin dit jaar gelden. Sinds 1 januari 2016 mag het E-peil, de score die aangeeft hoe energiezuinig je woning is, maximaal E-50 bedragen voor nieuwe woningen. Een aantal mensen heeft daarop geanticipeerd en nog eind 2015, toen het E-peil nog maximaal E-60 mocht zijn, een bouwvergunning aangevraagd. Die kregen ze dan in de eerste helft van dit jaar.

Om van een ‘economische opflakkering’ in de woningbouwsector te spreken, is het wel nog veel te vroeg, zegt Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. ‘We zagen dezelfde evolutie in de eerste maanden van 2014, toen er ook een verlaging was van het maximale E-peil’, zegt Masschelein. ‘Het aantal goedgekeurde bouwvergunningen steeg tijdens de eerste maanden, met pieken in maart en april, om daarna weer te dalen.’ (BELGA/JVL)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels