Stroom erg goedkoop door mooie weer

Stroom erg goedkoop door mooie weer

Elektriciteit

Door het mooie weer was de elektriciteit de voorbije weekend spotgoedkoop. Dat zegt Alex Polfliet, voorzitter van PV-Vlaanderen, dat is de sectorenorganisatie van de zonne-energie.

In het weekend werd op de groothandelsmarkt Belpex stroom erg goedkoop verhandeld. Waar normaal 40 à 50 euro wordt betaald per megawattuur, was dat zondag omstreeks 14.00 uur 16,84 euro. “De voorbije zaterdag- en zondagnamiddagen kenmerken zich door zeer lage prijzen,” aldus Polfliet. Ook tijdens de week liggen de prijzen ’s middags lager dan gemiddeld.

Het aanbod aan elektriciteit overtreft de vraag. Dat heeft veel te maken met het mooie weer, dat zorgt voor veel groene stroom afkomstig van zonnepanelen. In combinatie met een laag verbruik in de weekend, zorgt dat voor lage prijzen. Toch kan extreme hitte als een handicap worden beschouwd voor zonnepanelen. Zo ligt hun productie hoger bij koude temperaturen en zonnig weer.

Dat de prijzen eind juni nog goedkoper waren dan vandaag, heeft wellicht te maken met iets hoger verbruik door airco- en koelinstallaties. (Belga/LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels