“Stroom van eigen kweek” moet overtuigen tot gebruik zonne-energie

“Stroom van eigen kweek” moet overtuigen tot gebruik zonne-energie

Nieuws

Met de campagne "Stroom van eigen kweek" wil de sectorvereniging PV-Vlaanderen mensen en bedrijven aansporen om zonne-energie te gebruiken. De populariteit van de alternatieve energiebron is sinds het hoogtepunt in 2011 stilgevallen. Daar moet de campagne verandering in brengen.

Terwijl er in 2011 nog 7.000 installaties voor zonne-energie per maand plaatsvonden, is dat in 2012 gedaald tot 700 per maand. In januari en februari van dit jaar werden er samen slechts 129 geïnstalleerd. “De markt ligt nu wat stil”, zegt Alex Polfliet, voorzitter van de sectorvereniging voor fotovoltaïsche zonne-energie PV-Vlaanderen, “maar zonne-energie is bezig terug aan populariteit te winnen.”

Momenteel produceren Vlaamse gezinnen stroom met zonnepanelen. Het merendeel van de installaties van zonnepanelen gebeurt bij particuliere woningen, maar met de campagne wil de organisatie ook bedrijven overtuigen van de voordelen. “Zonne-energie heeft een belangrijke plaats in het streven naar volledig hernieuwbare energie”, zegt Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche. “Het is een slimme beslissing om de eigen energievoorziening in handen te nemen.”

Volgens de minister biedt het nieuwe financieringssysteem voor zonnepanelen ook veel voordelen. “Met een rendement van 5 pct per jaar is de investering op tien jaar terugverdiend”, luidt het. De minister staat volledig achter de campagne. Aan het initiatief nemen 60 bedrijven deel die samen 250.000 hebben opgehoest. De behaalde resultaten worden bekendgemaakt tijdens de European Solar Days van 1 tot 19 mei. (Belga/KS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels