Stroomleveranciers boycotten taks op zonnepanelen

Stroomleveranciers boycotten taks op zonnepanelen

Elektriciteit

Stroomleveranciers Electrabel, Eni, Eneco, Essent en EDF Luminus weigeren een netvergoeding aan te rekenen aan de eigenaars van zonnepanelen.

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) voerde vanaf dit jaar een netvergoeding in om de eigenaars van zonnepanelen op een billijker manier te laten bijdragen aan de stroomdistributie. Maar de stroomleveranciers betwisten de facturen van de netbeheerders en weigeren de netvergoeding aan te rekenen aan hun klanten. Ze zijn bang dat ze de netvergoedingen niet zullen kunnen recupereren bij hun klanten als die niet zouden betalen.

Volgens De Standaard kreeg de Vreg, de Vlaamse energieregulator, van Van den Bossche opdracht om te bemiddelen. Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) zegt in de kranten dat de situatie niet lang
meer mag aanhouden. “Het kan niet dat de ene eigenaar van zonnepanelen wel de netvergoeding betaalt en de andere niet omdat hij bij een andere leverancier is aangesloten.”

Bothuyne zegt ook weet te hebben van drie particuliere installaties die wel zijn aangesloten op het stroomnet, maar niet aangemeld zijn bij netbeheerders Eandis of Infrax. Op die manier proberen de eigenaars de netvergoeding te ontlopen. (Belga/SD)

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels