Stûv wil meer ingrijpend beleid omtrent houtkachels

Kachels en inserts, Nieuws

Houtkachel fabrikant Stûv verzet zich tegen het voorstel om de houtkachel te verbieden bij smogalarm. "De aanpak van de fijnstof problematiek bij houtkachels vereist een meer ingrijpend beleid", luidt het.

De maatregel die werd voorgesteld door Vlaams Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege om houtkachels te verbieden bij smogalarm, doet heel wat stof opwaaien. Ook Gérard Pitance, oprichter en gedelegeerd bestuurder van houtkachel fabrikant Stûv reageert op het voorstel.

Hernieuwbare grondstof

Er wordt volgens Pitance volledig voorbij gegaan aan het belang van hout als hernieuwbare grondstof en alternatief voor de schaarser wordende fossiele brandstoffen en de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van houtkachels. “Om de discussie met betrekking tot het al dan niet verbieden van het verwarmen met houtkachels binnen de juiste context te voeren, is het belangrijk om enkele feiten op een rijtje te plaatsen”, aldus Gérard Pitance.

De nieuwste houtkachels verminderen de uitstoot van fijne deeltjes met meer dan 90%. Verder bieden ze energieprestaties aan in de grootorde van 80 %, daar waar andere hernieuwbare energie bronnen, zoals fotovoltaïsche zonne-energie bijvoorbeeld, amper 15% rendement bereiken. Het gebruikte hout is een hernieuwbare energiebron die volledig CO2 neutraal is, daar de uitstoot van koolstofdioxide vergelijkbaar is met de uitstoot van de natuurlijke ontbinding van hout en groeiende bomen de CO2 in de lucht absorberen.

Wie vandaag 40% van zijn verwarmingsbehoeften dekt met een houtkachel vermindert zijn energiefactuur met 20% (vergeleken met mazout) en verlaagt zijn CO2 uitstoot met meer dan 10% van de gemiddelde uitstoot van een gezin. Dit is de helft van de voor 2020 gestelde doelstelling op het vlak van het verminderen van de CO2 uitstoot.

Strenge vereisten

Het Koninklijk Besluit betreffende verwarmingstoestellen voor vaste brandstoffen dat sinds kort in werking trad, legt producenten van houtkachels hoge prestatie- en rendementsvereisten op en een streng maximum voor fijnstof deeltjes. Een nieuwe Europese norm rond deze materie is in de maak en zal waarschijnlijk ook erg streng zijn. Voor nieuwe houtkachels is er dus ruim voldoende regelgeving om de fijnstof problematiek aan te pakken bij de bron, namelijk de producent.

Boosdoeners

De boosdoeners in het fijnstof- en geur- en rookhinder debat zijn de oude verwarmingstoestellen op hout. Het KB zal verhinderen dat vervuilende kachels nog verkocht worden, maar dit lost het probleem van de oude vervuilende toestellen niet (snel genoeg) op.

Volgens Pitance is er nood aan aanvullende beleidsmaatregelen. “Om het aandeel van oude houtkachels en haarden van slechte kwaliteit in de fijnstof problematiek snel en efficiënt uit de wereld te helpen en om te investeren in duurzame verwarming via hernieuwbare grondstoffen zoals hout moet het beleid dus zijn verantwoordelijkheid nemen” aldus Pitance.

Hij stelt voor om oude toestellen te vervangen en het inruilen ervan te stimuleren via premies en sensibiliseringscampagnes. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels