Stuwmeer in de Ardennen stap dichterbij

Stuwmeer in de Ardennen stap dichterbij

Energie

Het Antwerpse Rent-A-Port en de Waalse overheidsvehikels Socofe, SRIW en Idelux hebben 330 tot 400 miljoen euro veil voor een energie-opslagproject in de Ardennen. Ze richtten het samen het consortium Esterlux op om de plannen uit voeren, zo schrijven De Tijd en L'Echo dinsdag.

Bedoeling is een kunstmatig stuwmeer en een batterijenpark te bouwen in een onbewoonde vallei in La Roche-en-Ardenne. Daar zal water worden opgeslagen als de vraag naar elektriciteit laag is. Daartegenover zal dan de energie opnieuw vrij gegeven worden, als de vraag naar elektriciteit hoog is. Er werden vijftig locaties onderzocht, maar de exacte plaats willen de initiatiefnemers nog niet kwijt. Ze willen vermijden dat milieuverenigingen nu al actie voeren of vastgoedmakelaars aan grondspeculatie gaan doen.

Storlux, zoals het project is gedoopt, zal 160 megawatt kunnen stockeren. Waarvan 120 megawatt via een pompcentrale en 40 megawatt via batterijen. De eerste fase van het batterijenpark, goed voor een productie van 10 megawatt, kan al in de eerste helft van dit jaar operationeel zijn, zegt voorzitter Marc Stordiau van Rent-A-Port.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels