Subsidies voor zonnepanelen worden stopgezet

Immo, Nieuws

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) heeft beslist om de subsidies voor nieuw geplaatste zonnepanelen vanaf 1 februari stop te zetten.

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) heeft beslist om de subsidies voor nieuw geplaatste zonnepanelen vanaf 1 februari stop te zetten.

“Zonnepanelen zijn intussen voldoende rendabel geworden zonder overheidssteun,” zegt Van den Bossche in Het Nieuwsblad en De Standaard.

Het stoppen van de subsidies geldt voor alle particulieren die na 1 januari 2013 zonnepanelen op het dak van hun woning plaatsten, luidt het op het kabinet van Van den Bossche. Deze eigenaars kregen tot nu toe hun geproduceerde energie groenestroomcertificaten uitbetaald. De Vlaamse overheid wilde deze mensen op die manier een rendement van vijf procent garanderen op hun dure installatie. Het rendement, meer dan op een spaarboekje, moest ook dienen om het grote publiek aan te moedigen zonnepanelen te plaatsen.

Uit recente berekeningen van het Vlaams Energieagentschap (VEA- blijkt dat het plaatsen van zonnepanelen ook zonder subsidies intussen veel geld opbrengt. Zonnepanelen zijn een heel stuk goedkoper geworden en veel performanter: ze wekken meer energie op dan panelen van de eerste generatie. En ook de netvergoeding die eigenaars van zonnepanelen moesten betalen, is intussen weggevallen.

Reactie van de sector

De sector van de zonne-energie reageert opgetogen op het stopzetten van de subsidies en zien de toekomst positief. “De beslissing bewijst dat je de dag van vandaag goedkopere energie hebt van zonnepanelen dan van het gewone elektriciteitsnet,” aldus voorzitter Alex Polfliet van de sectorvereniging PV-Vlaanderen. (Belga/LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels