Bekijk de galerij

Te weinig plaats aan tafel

Renovatie open

Het begon allemaal met de nood aan een grotere tafel.

KRACHTLIJNEN1. Door verticale en/of horizontale hoeken van ruimtes weg te nemen, ontstaan een grotere ruimtelijke continuïteit en een betere binnen-buitenrelatie. 2. Streven naar een betere energieprestatie van het gebouw door onder meer een betere isolatie van de buitenschil van het gebouw (sarkingdak…). 3. Een betere functionele indeling van de woning met aandacht voor de stabiliteit en bouwfysica van het gebouw.

ARCHITECTJoris Cools

De eigenaars wilden een volledige renovatie en een uitbreiding naar het zuiden. Ze wilden een praktische en onderhoudsvriendelijke woning met een ruime, luchtige sfeer, een maximum aan lichtinval zonder in te boeten aan privacy, een aanzienlijke dressing met veel legplanken, een badkamer die zo dicht mogelijk bij de wasplaats ligt en, last but not least, genoeg plaats voor een grote eettafel.

De oude veranda werd afgebroken en vervangen door een geïntegreerde aanbouw. De binnenkant van de woning werd bijna volledig weggehaald. Enkel de muren die noodzakelijk waren om de stabiliteit van de woning te vrijwaren bleven overeind.

Nachtzone en woonzone

De benedenverdieping bestaat nu aan de ene zijde uit een nachtzone met een slaapzone, een dressing en een badzone en aan de andere zijde uit een woonzone met zitruimte met een open haard, een ruime keuken met ingebouwde kasten en een eiland én ruimte voor een grote eettafel.

Onder de grote luifel van de nieuwe aanbouw gaat niet alleen de uitbreiding van de leefruimte schuil, maar ook nog een overdekt terras. Het terras vormt de schakel tussen binnen en buiten, als een soort tussenfase. Het uitkragende dak van de aanbouw doet dienst als zonnewering. De oostelijk gelegen achtergevel van de woning werd doorgetrokken tot voorbij de nieuwe aanbouw.

De overkraging komt tot voorbij de aanbouw en de muur komt tot voorbij de overkraging om het schijfeffect te benadrukken. De zuidwestkant van de aanbouw bestaat uit volledig beglaasd aluminium buitenschrijnwerk, van vloer tot plafond, om een maximale binnen-buitenrelatie te creëren.

In de muur tussen de hal en de zithoek werden de deuren dichtgemaakt. Aan het einde van die muur zit nu een schuifdeur. Daardoor ontstond een lange rechte muur en kwam de doorloop tussen de nachtzone, de hal en de woonzone op één lijn. In de ruime inkomhal met trap en vide tot in de nok van het dak werd een volume ingericht voor een vestiaire en een toilet.

Ook de nachtzone is geconcipieerd als een grote ruimte. Om het strakke stijl te benadrukken en omdat het praktisch is, liet de interieurarchitecte de muren en de vloer in dezelfde witte coating en gietvloer uitvoeren. De leidingen van het kraanwerk werden weggewerkt in de muur.

Verlichting is doorslaggevend

Interieurarchitecte De Backer benadrukt dat verlichting van doorslaggevend belang is om de juiste sfeer in een ruimte te bepalen. Meerdere lichtbronnen per ruimte creëren een vrij gevoel voor de bewoners.

Agnes Mus

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels