Teak, een bedreigde houtsoort?

Teak, een bedreigde houtsoort?

Buitenmeubilair

De populariteit van teak manifesteerde zich voor het eerst in tuinmeubilair. Maar al snel was er een groeiende vraag en lieten fabrikanten zich verleiden tot extra toepassingen zoals meubelen en vloerbekleding.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is teak niet alleen populair voor tuinmeubelen. De populariteit van deze prachtige houtsoort manifesteerde zich voor het eerst in tuinmeubilair. Maar al snel was er een groeiende vraag en lieten fabrikanten zich verleiden tot extra toepassingen zoals meubelen en vloerbekleding.

Er zijn verschillende redenen waarom de houtsoort zo geliefd is. Het is bijna de enige ter wereld die niet wordt aangevreten door zoet water of zeewater. Bovendien kan teak zowat alle weersomstandigheden aan, en mits een minimale verzorging blijft het er altijd mooi uitzien.

Alternatieven

De groeiende vraag beroert ecologisten, bosbeheerders, enkele (zeldzame) politici en zelfs de fabrikanten die – vanuit de vaststelling dat teak steeds zeldzamer wordt – vragen stellen bij het veelvuldige gebruik ervan.

Sinds kort nemen industriëlen zelf een aantal innoverende en creatieve initiatieven die verleidelijke alternatieven opleveren. De gekte rond teak wordt hierdoor wat getemperd en het zeer reële gevaar dat de houtsoort voor altijd zou verdwijnen, verkleint. Zo is er ‘nepteak’ waarvan voorbeelden terug te vinden zijn bij Pergo én ook in het Elignagamma van Quick-Step. Aan dit geraffineerde product met opvallend realistische teakeffecten werd drie jaar gesleuteld, en het resultaat mag gezien worden. Het uitzicht doet denken aan ietwat verweerde teak.

U kan ook gewoon andere houtsoorten gebruiken die dezelfde voordelen hebben als teak. De Belgische fabrikant Cras (Collstrop Groep) verwerkt in zijn collectie tuinhoutproducten exotische houtsoorten zoals Braziliaanse itauba en ipé, (Afrikaanse) padouk en (Aziatische) bilinga. Gloster bijvoorbeeld combineert teak met verschillende materialen, waardoor er minder van dit kostbare hout wordt verbruikt en het resultaat toch gelijkwaardig blijft.

Gerecycleerde teak

De Belgische meubelfabrikant V&F kwam op het idee om op het eiland Java hout, meubilair en oude woningen te selecteren en al het teakmateriaal te recycleren. Het hout wordt eerst zorgvuldig gedroogd in hoogtechnologische en computergestuurde ovens. Daarna wordt het hout bewerkt met moderne industriële fabricatie procedés én artisanale technieken.

Marianne Burton

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels