Technieken om een te hoog plafond te verlagen

Technieken om een te hoog plafond te verlagen

Interieur, Plafonds

In sommige oude huizen zit het plafond op 3 meter hoogte en meer. Dat kan een ruimte een luchtige en zelfs majestueuze uitstraling geven, maar een té hoog plafond kan een vertrek ook kil en onpersoonlijk doen overkomen. Er bestaan echter een aantal handige trucjes om het plafond lager te doen lijken, en dat zonder ingrijpende werken.

Verf

Een laag verf is ideaal om het plafond lager te doen lijken. Deze techniek kost je ongetwijfeld ook het minst. 
Het is vooral de bedoeling een contrast te creëren met de muren. Kies dus voor een donkerdere (donkergrijs, bruin, zwart…), warmere en mattere (om een spiegeleffect te voorkomen) kleur dan die van de muren. 

Wil je origineler uit de hoek komen? Kies voor horizontale strepen: ze creëren de illusie dat de ruimte langer en het plafond lager is. 

Ook een mogelijkheid is om de verf die je op het plafond aanbrengt deels op de muren te laten doorlopen. Zo ontstaat een brede band die als een heuse kroonlijst het vertrek lijkt te omkaderen.

> Lees ook dit artikel over verlaagde plafonds

Sierlijsten

Je kan ook bredere sierlijsten hangen die van het plafond tot op de muur doorlopen. Schilder daarna het plafond en de sierlijsten in een en dezelfde kleur. Opnieuw in een kleur die contrasteert met de kleur van de wanden.

Spanplafond

Een spanplafond verkleint op een originele en vooral esthetische manier het volume van een vertrek. De doeken zorgen voor een luchtig effect en zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en afwerkingen (mat, glanzend…) en met allerhande grafische dessins en motieven. Ze bieden dan ook uiteenlopende esthetische mogelijkheden.

De hoogte bepaal je zelf en de plaatsing gebeurt snel en zonder breekwerken: het doek wordt opgespannen tussen randprofielen die tegen de muur zijn bevestigd. Dit is wel werk voor een vakman.

Verlaagd plafond

De meest radicale oplossing om een plafond te verlagen, is door dat letterlijk te doen met een vals plafond. Het principe is hetzelfde als bij een spanplafond. Het gaat om een structuur waaraan het nieuwe plafond wordt bevestigd. Een verlaagde zoldering verkleint niet alleen het volume van een vertrek, maar vervult ook een aantal andere functies.

Een verlaagd plafond bevestig je dus op een houten of metalen draagstructuur. Die hang je op aan het bestaande plafond met behulp van plafondhangers en rails, of enkel via rails aan de muren (eerder geschikt voor kleinere ruimtes). Onder of boven de structuur kan je eerst isolatiemateriaal plaatsen (om de akoestische isolatie te verbeteren bijvoorbeeld), gevolgd door het afwerkingsmateriaal. Dat kunnen panelen zijn in gips, hout of metaal, of zelfs een doek (zie spanplafond). Nadat je de panelen hebt aangebracht, moet je enkel nog de voegen op de zijkanten en tussen de panelen onderling dichten en het geheel afwerken.

Decoratie

Nog een manier om de lege ruimte te vullen in een hoog vertrek, is door te spelen met decoratie. Denk maar aan grote planten in de hoeken van de ruimte, of grote hanglampen. Kortom, kies voor accessoires van een zekere omvang: grote schilderijen, een brede spiegel of uit de kluiten gewassen meubilair. Je kan langs de wanden ook extra opbergruimte voorzien om de ‘gaatjes’ op te vullen. Een grote boekenkast die van de vloer tot aan het plafond doorloopt, verlaagt het plafond visueel.

Tekst Mailys Chavagne
Startfoto Knauf

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels