Technische mogelijkheden van badkamerkranen

Technische mogelijkheden van badkamerkranen

Badkamer en wellness

Gescheiden warm- en koudwaterkranen raken stilaan in onbruik, behalve wanneer men bij een restauratie of een renovatie zoveel mogelijk in de lijn van de reeds bestaande installaties wil werken. Nadeel is ook de hoge kostprijs (2 elementen) én de moeilijk te regelen watertemperatuur.

Mixer tap: één kraanuitloop, maar twee bedieningsknoppen. Weinig interessant, zeker sinds de lancering van de thermostatische mengkraan.

Mengkraan: één kraanuitloop en één bedieningsknop die de watertemperatuur en het debiet regelen. Wordt momenteel het vaakst gebruikt. Uitstekende verhouding tussen prijs, kwaliteit en comfort.

Thermostatische mengkraan: hetzelfde als de vorige, maar de juiste temperatuur wordt verkregen met behulp van een thermostatische klep die de gegeven instructie respecteert. Komt vaak voor met een temperatuurbegrenzer om brandwonden te voorkomen. De hogere kostprijs zorgt ervoor dat thermostatische mengkranen enkel worden gebruikt in baden en douches. Een nauwkeurige gradenschaal lijkt ons veiliger dan een temperatuurgrafiek of pictogrammen, alleen begrijpbaar voor specialisten. Temperatuur en debiet zijn gemakkelijk in te stellen.

Kranenblok met 3 openingen: 1 voor de kraanuitlaat, 1 voor het debiet en 1 voor de temperatuur. Dit soort toestel is duur en wordt enkel om gekozen, omdat het mooi oogt.

Sensorkraan: het debiet en de duur van de waterstraal worden bepaald door de informatie geregistreerd door een sensor, dit om zoveel mogelijk verspilling te voorkomen.

Bad/douchekraan: het debiet moet voldoende zijn om het bad snel te laten vollopen én de kraan moet uitgerust zijn met een automatische wisselknop die terugkeert naar de “bad”-stand, zodra de gevraagde waterdruk onder een bepaalde drempel zakt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels