Technische oplossingen voor grotere glaspartijen

Ruwbouw

Ramen zijn het middel bij uitstek om meer openheid in de woning te creëren. Een mooi zich van buiten naar binnen en vice versa. Fabrikanten zitten wat dat betreft niet stil en stellen op Batibouw verschillende oplossingen voor aan het publiek die nog grotere glaspartijen toelaten.


Smallere aanzichtbreedtes

Een eerste opvallende nieuwigheid die op verschillende standen terugkeert is het gebruik van smallere profielen. Philippe Verriest, marketing bij Deceuninck verklaart wat dit oplevert: “Hoe minder plaats het profiel in beslag neemt, hoe meer glas je te zien krijgt. Dit vertaalt zich in een ruimer zicht naar buiten en meer licht naar binnen. Binnen hetzelfde kader bieden we nu ook een half terugliggende vleugel aan die door toepassing van de Linktrusion technologie uitstekend isoleert. Zelfs een Uw-waarde tot 0,65 W/m²K behoort tot de mogelijkheden. Ook ons nieuw hefschuifraam biedt heel wat mogelijkheden. Bezoekers van onze website kunnen via onze online energiecalculator checken welke besparing nieuwe ramen kunnen opleveren.”

Hetzelfde verhaal is ook te horen bij Kömmerling. Managing director Frederik Declercq: “Ook bij ons is de bouwdiepte van het profiel aangepast, waardoor we nu een 76 mm-reeks in de aanbieding hebben. Onze belangrijkste aandachtspunten daarbij waren het verbeteren van de isolatiewaarde en het garanderen van de stabiliteit. De smalle profielen laten gebruikers evolueren naar grotere glaspartijen. Het smallere profiel heeft ook zijn troeven in renovatieprojecten. Na het plaatsen van isolatie blijft er niet altijd veel ruimte meer over voor de raamprofielen. Nu hebben we daar toch weer iets van afgeknabbeld. Hetzelfde geldt voor onze energiewaarden. Op onze website kan u zelf uitrekenen hoeveel u zou besparen. U zal er van versteld staan.”

Gebruik van schuiframen

Door de moderne strakke lijnen en het streven naar maximale lichtinval schrijven architecten en bouwheren steeds vaker schuiframen voor. Wim Lenaers, marketing & PR bij Belisol. “Hier ook maken smallere profielen het mogelijk om mee licht in de kamer te trekken voor dat open gevoel. Wij zetten hierbij sterk in op het gebruiksgemak. Onze schuiframen zijn bijvoorbeeld voorzien van een soft close systeem, dat fungeert net zoals u het van uw kastlades kent en met een dichting die stevig in het profiel bijt voor een winddichte sluiting.”

“De vraag naar onze hefschuifdeuren neemt steeds toe. We werken met een systeem met 88 mm diepe vleugels en gelijkliggend met een slank kaderprofiel. Hierbij moeten we niet inboeten aan sterkte. Integendeel. De hefschuifdeur kan tot 2,9 meter hoog worden en een breedte van 6,5 meter hebben. Een zee van licht dus als de zon op de afspraak is”, geeft Declercq aan.

Meer mogelijkheden met kleur

Daarnaast werken de fabrikanten hard aan het uitbreiden van het kleurenpalet. Verriest: ” Wij hebben drie veredelingstechnieken naar kleur toe. Er is een ruime kleurenwaaier met meer dan 4000 kleurcombinaties. Gevelbekleding, dakranden, raamuitbekleding…alle elementen kunnen bij ons, in perfecte afstemming met je woonstijl, ook in dezelfde kleur afgewerkt worden. Via onze online kleurensimulator kun je een foto opladen van je woning. Deze laat toe om eenvoudig, snel en – bovenal – extreem waarheidsgetrouw de kleur van toekomstige (schuif)ramen en (schuif)deuren te simuleren. Voor nieuwbouw is er keuze uit een aantal types woningen, voor renovatie hoeft u enkel een foto van uw (toekomstig) huis op te laden. Telkens is het resultaat een realistische simulatie van de kleur van uw toekomstige ramen en deuren.”

“Kleur en esthetiek gaan uiteraard hand in hand. We werken zowel met toepassingen in hout en aluminium als in PVC en kunnen dus perfect inspelen op de stijl die de klant gekozen heeft. Om zelf wat te kunnen oordelen welke kleur het beste bij uw gevel past, hebben we op de website van Belisol een kleine tool om visueel te controleren wat het beste resultaat geeft. Toegegeven onze budgetcalculator doet het nog beter, maar het is toch een populaire applicatie”, besluit Lenaers. (VC)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels