Tegels in glas: voor- en nadelen

Nieuws

Tegels uit glas ogen mooi, maar glas heeft ook een aantal nadelen die men niet over het hoofd mag zien.

Wand- en vloertegels kunnen uit verschillende materialen worden vervaardigd. Ook uit glas. Dergelijke tegels ogen mooi, maar glas heeft ook een aantal nadelen die men niet over hoofd mag zien.

Onder tegels in glas verstaan we verschillende soorten tegels. Ofwel bestaan de tegels volledig uit glas, ofwel gaat het om een keramische tegel die bovenaan afgewerkt is met een laagje (kristal)glas (3 mm). Glastegels zijn verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren, in matte of blinkende versie, en in de meest uiteenlopende formaten. Er bestaan zelfs tegels in getrommeld glas. Glastegels kunnen in zowat alle vertrekken van de woning worden toegepast.
In de badkamer zijn vooral de mozaïeksteentjes in kristalglas erg in trek. Ze zijn vergelijkbaar met glasdallen, maar dan kleiner en transparanter.

Glasmozaïek is verkrijgbaar in verschillende afmetingen, variërend van 1×1 tot 5×5 cm. Door het fabricageproces zijn ze verkrijgbaar in een oneindig aantal kleurschakeringen. Doorgaans wordt glasmozaïek op kant-en-klare matjes geleverd. En elke glasmozaïekje is op de achterkant voorzien van een laagje porselein om te voorkomen dat men doorheen het glas de lijm zou zien. Glasmozaïek is in het algemeen vrij gemakkelijk te plaatsen.

Glazen tegels zijn mooi, maar hun grote nadeel is dat ze niet zeer krasbestendig zijn. Zeker wanneer ze op de vloer worden gelegd, is het risico op krassen reëel en veel groter dan wanneer ze tegen de wand worden geplaatst.

Een ander nadeel is dat glazen tegels moeilijk te versnijden zijn. Rechte versnijdingen zijn doorgaans geen probleem, maar in alle andere gevallen zijn er nog steeds geen afdoende technieken op de markt die bevredigende resultaten opleveren. Zeker wanneer er uitsparingen moeten worden aangebracht (voor bijvoorbeeld stopcontacten), vraagt de plaatsing van glazen tegels heel veel geduld en precisiewerk. Nog meer dan bij andere tegels, raden wij in het geval van glazen tegels aan om niet zelf aan de slag te gaan maar een beroep te doen op een vakman.
Maar glazen tegels hebben ook voordelen. Zo zijn ze erg onderhoudsvriendelijk. Ze zijn niet poreus, waardoor ze gemakkelijk te reinigen zijn. Alleen moet je de mogelijke krassen erbij nemen…

Tegels in glas zijn doorgaans duurder dan tegels uit andere materialen. Reken op prijzen vanaf 120 euro/m² en meer. Omwille van hun prijs en mogelijke nadelen zijn glastegels minder populair dan andere tegels.

Dirk De Mesmaeker

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels