Tegels in vijf stappen

Tegels in vijf stappen

Vloeren en plinten

Tegels leggen lijkt een moeilijke klus. Maar als je op voorhand alles goed afweegt, breng je ook dit avontuur tot een goed einde.

1. Bepaal hoeveel tegels je nodig zult hebben

Je bestelt best meteen voldoende tegels. Daarvoor zal je wat rekenwerk moeten verrichten. Meet nauwkeurig na hoeveel vierkante meter tegels je nodig zult hebben. Bestel sowieso iets meer omdat er wellicht tegels moeten worden doorgeslepen om alles mooi passend te maken.

Daarnaast kan het nooit kwaad om een aantal tegels reserve te houden. Als je ooit om een of andere reden enkele tegels moet uitbreken of er worden er enkele beschadigd, kan je ze meteen vervangen door de reserve-exemplaren.

2. Bepaal het soort tegels dat je wil plaatsen

Natuursteen of keramische. Geglazuurd of niet? Tegels bestaan in verschillende soorten. Een overzicht.

Natuursteen wordt ontgonnen in een steengroeve, over lange afstand vervoerd en in de fabriek versneden. Het is dus een volledig natuurlijk product. Natuursteen wordt door velen als statussymbool gezien, hoewel het niet noodzakelijk van betere kwaliteit is dan keramische tegels.

Het voordeel van natuursteen is de zeer lange levensduur; nadeel is dat de prijs meestal hoger ligt dan die van keramische tegels en dat natuursteen niet krasvrij is.

Keramische tegels hebben eigenlijk alleen maar voordelen: ze worden gebakken en zijn daardoor hard en sterk, niet ontvlambaar en vuurbestendig. Omdat de hele tegel uit dezelfde kleur bestaat (en er dus niet enkel een kleurlaagje bovenop ligt) komt er bij eventuele krassen geen andere kleur tevoorschijn.

Deze tegels worden vooral gebruikt voor badkamermuren of als tegeltjes boven het kookfornuis, maar je kan ze ook als vloerbekleding gebruiken. Ze worden gebakken en voorzien van een bovenlaag in glazuur. Het voordeel van deze tegels is de grote slijtvastheid; nadeel is de glazuurlaag: komt er een kras op de tegels, dan wordt de onderliggende kleilaag zichtbaar.

3. Welke sfeer moeten de tegels uitademen?

Wat wil je bereiken met het uitzicht van de tegels? Veel zal afhangen van de ruimte waarin ze geplaatst worden.

Smaken verschillen, dus welke tegels de mooiste zijn kan niemand je vertellen. Afhankelijk van de ruimte waarin je tegels wil plaatsen en de sfeer die je wil creëren, zijn er wel enkele richtlijnen die je bij je keuze kunnen helpen:

Warme kleuren stralen rust uit en creëren een gevoel van geborgenheid en gezelligheid. Lichte kleuren maken een ruimte optisch groter. Donkere kleuren maken een ruimte optisch kleiner.

Een vierkante ruimte oogt het mooist met vierkante tegels. Kies je toch voor rechthoekige modellen, zorg er dan voor dat de lange voegen haaks op de kijkrichting liggen vanuit de deuropening.

Laat in een smalle ruimte, zoals een gang, de voegen in de lengte niet evenwijdig lopen met de muren wanneer je rechthoekige tegels gebruikt. Zo maak je de ruimte optisch langer en smaller. In kleine ruimtes plaats je beter kleine tegels; grote plaatsen (vanaf 60 m2) ogen mooier met grote tegels. Let op: hoe groter de tegel, hoe groter de kans op barsten.

Ook de voegen bepalen de sfeer: grote voegen tussen de tegels zorgen voor een rustiek beeld, terwijl kleinere voegen een egaler beeld creëren.

4. De plaatsing

Als je zelf aan de slag gaat, zorg dan dat je het volgens de regels van de kunst doet, mét het juiste gereedschap.

Je begint in het midden en werkt naar de zijkanten toe, waarbij je eindigt met een tegel die niet kleiner is dan een halve tegel. Houdt ook rekening met een voeg van 5 mm. Zet vanuit de plaats waar de eerste hele tegel komt te liggen, een haakse hoek uit.

Gebruik voor het snijden van de tegels het juiste gereedschap. Tegenwoordig zijn er ook granieten tegels of doorbakken tegels die niet, zoals een gewone tegel, bestaan uit een harde keramische laag die met een tegelsnijder te snijden is .

Voor deze specifieke tegels is bij de doe-het-zelfzaak een tegelzaagmachine te huur of te koop. Met een speciale tegelbektang kan je stukjes afbijten om tegels passend te maken. Gebruik bij het verlijmen een gekartelde spaan om te zorgen dat de lijm in ribbels ligt om een sterkere hechting te krijgen.

Vul de eerste twee rijen op met tegels. Gebruik tussen twee tegels voegkruisjes, zodat de voegbreedte gelijk blijft. Bij tegels van 10 x 10 cm kies je best een voegbreedte van 5 mm, bij tegels van 15 x 15 cm ongeveer 7 mm.

5. Het onderhoud

Tegels zijn een duurzaam product. Maar je moet ze wel op de juiste manier onderhouden natuurlijk.

Allereerst is het belangrijk dat een pas gelegde tegelvloer goed gedroogd is voordat de beschermingslaag aangebracht wordt. Onder iedere vierkante meter vloer wordt namelijk ongeveer 10 tot 12 liter water verwerkt, dat onder een reeds aangebrachte was- of impregneerlaag omhoog komt en de beschermingslaag als het ware losdrukt.

Wit uitgeslagen, moeilijk verwijderbare vlekken zijn dan het gevolg. De vereiste droogtijd voor een in lijm gezette vloer kan zo’n 4 tot 5 weken beslaan; die van in specie gezette vloeren zo’n 8 tot 12 weken. De werkelijke droogtijd hangt af van de weersomstandigheden. Tijdens de droogperiode kunnen uitdrogingsplekken en zoutuitslag op de tegels zichtbaar worden.

Deze zijn met veel stofzuigen en nat reinigen met een speciaal reinigingsmiddel te verwijderen. Verder kunnen tussentijdse vlekken met een licht alkalisch reinigingsmiddel worden weggehaald. Voor diep ingetrokken vetvlekken zijn er zwaardere middelen verkrijgbaar.

Let op: bij de eerste reinigings- en beschermingsbehandeling moet eventuele vloerverwarming altijd uitgeschakeld zijn. Het is belangrijk dat de vloer ‘natuursteenkoud’ is. Geglazuurde tegels zijn eenvoudig te dweilen met water en eventueel een scheutje schoonmaakazijn. Desgewenst kan de vloer voorzien worden van een beschermende glanscoating.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels