Tegels zetten de toon: de trends

Tegels zetten de toon: de trends

Vloeren en plinten

Tegels staan voor comfort, hygiëne en schoonheid. Bovendien past de hedendaagse generatie tegels perfect in zo goed als alle verschillende vertrekken van de woning. Uiteraard gaan nieuwe trends evenmin aan tegels voorbij, maar één ding staat vast: met tegels kan je je persoonlijke smaak tot op de vierkante centimeter vormgeven...

Multitoepasbaar

De tijd dat je tegels alleen in de badkamer of de keuken aantrof, is al lang verleden tijd. De nieuwste generatie tegels staat garant voor zodanig veel sfeer en comfort dat ze zonder problemen ook in de woon-, werk- en slaapkamer en eigenlijk in de hele woning kunnen worden gebruikt. Het hoeft dus niet te verbazen dat na de vloer nu ook wanden worden betegeld.

Tegels zijn altijd al populair geweest. Geen enkel ander afwerkings- en decoratiemateriaal heeft de tand des tijds zo goed doorstaan als de tegel. Het materiaal keramiek is trouwens bijna even oud als de mens zelf, de oudste keramische vondsten zijn niet minder dan 6000 jaar oud. Klei – de ongebakken vorm van keramiek – werd door de eeuwen heen verwerkt tot allerlei gebruiks- en kunstvoorwerpen en ligt aan de basis van een brede waaier bouwmaterialen voor vloer- en wandbekleding.

Ook al ondervindt de tegel als vloerbedekker tegenwoordig flink wat concurrentie van ondermeer bewerkt hout, kurk, marmer, laminaat en beton, toch blijft de positie van de (kwaliteits)tegel nagenoeg onwrikbaar. De nadelen wegen dan ook niet op tegen de voordelen. Zo wordt beweerd dat tegels, voor zover er geen verwarming onder schuilgaat, koud aanvoelen. Maar daar staat dan weer tegenover dat tegels hygiënisch, vochtbestendig, duurzaam, onderhoudsarm, decoratief, quasi onverslijtbaar en niet duur zijn in vergelijking met andere materialen. Bovendien zijn ze quasi op elke ondergrond toepasbaar en zijn de keuzemogelijkheden wat betreft verschillende maten en vormen onbeperkt.

Het leuke is dat er weliswaar bepaalde modetendenzen te onderscheiden zijn, maar dat iedereen volgens zijn persoonlijke smaak z’n eigen stijl kan bepalen. Dankzij de enorme variatie in tegelstijlen en -vormen kan je alle richtingen uit. Niets hoeft, vrijwel alles kan.

Soorten tegels

Onder de noemer tegels vallen ook mozaïeken, sierstrips en natuursteen. Tegels in het algemeen laten zich opsplitsen in verschillende groepen en soorten met specifieke kenmerken:

Vloertegels

Vloertegels zijn een heel praktische vloerbedekker. Ze zijn gemakkelijk te plaatsen, eenvoudig in onderhoud en toepasbaar op verschillende ondergronden, zélfs in een vochtige omgeving. Tegels en plavuizen zijn in diverse afmetingen verkrijgbaar, variërend van de mozaïektegeltjes van 1 x 1 cm tot de grootformaattegels van 60 x 60 cm.

Wandtegels

Wandtegels zijn vooral populair, omdat ze hygiënisch, vochtbestendig en zeer makkelijk in onderhoud zijn. Veelal worden keramische tegels gekozen.

Geglazuurd/ongeglazuurd

Geglazuurde of keramische tegels zijn voorzien van een glazuurlaag die beschermt tegen vloeistoffen en chemicaliën. Ze zijn verkrijgbaar in vrijwel elke denkbare maat en kleur. Een nadeel is dat krassen sneller zichtbaar zijn door het glanzende oppervlak. De krasgevoeligheid wordt uitgedrukt door een ‘slijtweerstandscode’ (I= laagste, V= hoogste). Keramische tegels als vloer- of wandbekleding garanderen een langdurige esthetische en decoratieve waarde en een hoge mechanische weerstand waardoor beschadiging en breuk vermeden worden. Glanzende tegels zorgen voor een hightech-effect, ongeglazuurde voor een nostalgische sfeer. Ongeglazuurde tegels zijn iets beperkter qua kleurmogelijkheden dan hun geglazuurde soortgenoten. Ze staan wat kleur betreft veel dichter bij de natuur. Felle kleuren vind je niet in ongeglazuurde versie. Ook al bezitten ze geen glazuurlaagje, toch zijn deze tegels enorm slijt- en krasbestendig. Eén nadeel: ze zijn gevoeliger voor vlekken, al valt dat euvel op te lossen door ze te behandelen met een zogenaamde ‘sealer’. De slijtweerstandswaarde is bijna altijd IV tot V.

Vormen

De meest voorkomende vormen zijn de vierkante en de rechthoekige vormen, maar er bestaan ook andere, meer of minder ingewikkelde vormen zoals zeshoekig, achthoekig, Provencaals, miniatuur, glasmozaïek, langwerpig, rond, figuratief, grillig uitgesneden en handgevormd. Qua afmetingen is het gamma zeer uitgebreid: van mozaïek van 0,5 centimeter tot platen met zijden van 60 cm en meer. De mogelijkheden zijn quasi onbeperkt.

Mechanische, thermische, chemische en veiligheidseigenschappen

Mechanische criteria van een tegel zijn de bestandheid tegen lasten – zoals het gewicht van personen en meubels – zonder te breken, de krasvastheid en slijtvastheid. Hoe compacter de structuur, hoe minder water kan worden geabsorbeerd en hoe minder poreus de tegel is.

De thermische eigenschappen bepalen de bestandheid tegen temperatuurverschillen, vorst en -enkel voor de geglazuurde tegels – de bestandheid tegen ontstaan van haarscheurtjes (craquelures).

De voornaamste veiligheidskarakteristiek is de glijweerstand, wat van essentieel belang is voor de tegels bestemd voor vloerbekledingen van specifieke lokalen in particuliere woningen en de bekleding van buitenvloeren.

De chemische eigenschappen bepalen de resistentie tegen chemische (onderhouds)producten en vuil.

De producenten geven over het algemeen de waarden van de verschillende karakteristieken in hun catalogi aan. Deze ‘technische specificatie’ van de tegel is zeer belangrijk en fungeert als een soort identiteitskaart.

De juiste keuze

Bij het kiezen van een tegel moet men een aantal criteria voor ogen houden. Iedere ruimte stelt immers andere eisen. Op esthetisch vlak moet men duidelijk uitmaken hoe het interieur er moet uitzien en wat de invloed van de tegel is op de vorm van de ruimte. Op technisch gebied zal de mechanische, chemische en thermische belasting een rol spelen. Uiteraard spelen ook de budgettaire mogelijkheden een rol. Als rond de woning bijvoorbeeld grint of zand ligt, dan kan dat voor een grotere wrijving en dus slijtage zorgen. Sterke mechanische eigenschappen zijn hier dus van belang. In de badkamer kunnen producten voor lichaamsverzorging vlekken veroorzaken en zijn soms agressieve detergenten nodig om te reinigen. Deze tegels moeten bijgevolg beantwoorden aan hoge chemische eisen. De keuken is de meest gebruikte ruimte. Daar vallen gemakkelijk voorwerpen op de grond, de vloer wordt ook gemakkelijker vuil, met veelvuldig reinigen als gevolg. Tegels in de keuken moeten hoge mechanische en chemische oppervlaktekarakteristieken hebben. Voor buitenbevloering is vanzelfsprekend vorstbestendigheid primordiaal. Een perfecte plaatsing (door een vakman) is een andere vereiste. De juiste tegelkeuze is natuurlijk één vereiste, een correcte plaatsing een andere. Een goede tegelzetter is dan ook onmisbaar!

Nieuwste trends

De koele betonlook is dé trend van dit moment. Betonnen tegels in antraciet of grijs zijn dan ook erg in trek. De betonlook kent diverse toepassingen: in de tuin (zowel de moderne als de rustieke), terrassen die als loungehoek fungeren of megategels die voor een minimalistische vlakverdeling zorgen.

Natuurstrips voor wand en vloer zijn de nieuwste hype op vlak van natuursteen binnenshuis. Volledige wanden kunnen ermee bekleed worden en dit zowel in badkamer-, keuken- als woonkameromgevingen. Strips creëren over het algemeen een warmer effect dan de veeleer koel ogende gewone tegels. Afhankelijk van de plaatsingswijze kunnen ze ook op diverse manier het ruimtelijke effect beïnvloeden. Natuurstrips op de vloer kunnen ook in parketvorm worden gelegd. Ondermeer de firma Beltrami pakt, onder de noemer ‘Beltralinea’ uit met een bijzonder ruim assortiment voor wand én vloer.

Door diverse nieuwe ontwikkelingen en technieken is het mogelijk om de ‘gewone’ keramische tegel een heel ander uiterlijk te geven; de zogenaamde look-a-likes. Tegels die machinaal gefabriceerd zijn, maar die er uitzien alsof ze zo uit de natuur komen. Zo zijn er onder andere marmer- en hardsteenuitvoeringen, compleet met de karakteristieke putjes, aders en barstjes. Naast de tegels die lijken op natuursteen, zijn er ook tegels met het uiterlijk van beton en cortenstaal, speciaal voor de liefhebbers van een moderne tegelvloer. Ondermeer Stoneage, een gespecialiseerde afdeling van het West-Vlaams Tegelhuis, legt zich daarop toe. Franse natuursteensoorten worden verouderd, geheel conform de wensen van de klant, en geleverd als tegels. Het gamma ‘Niro Granite’ van het Westvlaams Tegelhuis bestaat dan weer uit keramische tegels, geproduceerd in Maleisië volgens een Zwitserse technologie, die nauwelijks te onderscheiden zijn van natuursteen.

Een opvallende badkamertrend is het gebruik van steeds grotere tegels. Tegels van 30 bij 100 centimeter zijn geen uitzondering meer en ook tegels van 60 bij 120 zitten in de lift. Hetzelfde geldt trouwens op de vloer: tegels van 100 bij 100 zijn in trek. Vaak zijn het nabootsingen van natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen. De natuur is in dit soort tegels vaak opvallend sterk aanwezig. Zoals bijvoorbeeld de Waterfalls-lijn van Emilceramica. De serie werd geïnspireerd door de zeldzame schoonheid van de kleurenvariaties en -nuances van de Amazone-rivier, Canadese meren en Afrikaanse watervallen. Emilceramica brengt deze natuurlijke omgevingen tot leven in z’n Waterfalls-tegels.

Als tegenhanger wordt ook opnieuw gekozen voor mozaïek. Vooral glasmozaïek doet het uitstekend. En niet zelden levert dat spannende combinaties op. Het Italiaanse Bizzaza is een van de koplopers in dit segment en pakt ieder jaar in Milaan uit met een stand die een gigantisch mozaïektableau is. Sigis toonde op Interieur Kortrijk een nieuw systeem om een mozaïekwand te bouwen: je doet het met bouwstenen van plastic waarop vervolgens mozaïekmatten worden bevestigd.

De actuele grote tegelformaten zijn sfeerbepalend. Door vlakwerking lijken ruimten groter dan ze zijn. Horizontale accenten, bijvoorbeeld door middel van decorstrips, versterken dit effect. Grote tegels zijn ideaal voor het creëren van de soberheid en minimalistische strakheid, ontdaan van alle kille strengheid, die de huidige architectuur en interieurdecoratie voorschrijven. Er wordt vooral gekozen voor matte oppervlakken. Deze evolutie biedt bovendien uitstekende oplossingen voor het laten in elkaar laten overvloeien van binnen- en buitenruimtes.

Kerlite’ van Cotto d’Este is een nieuw, revolutionair keramisch materiaal dat verrijkt werd met zirkonium. Het is slechts 3 millimeter dik en biedt ongekende nieuwe mogelijkheden op vlak van keramiek. De platen kunnen gemakkelijk worden gesneden, gemodelleerd en doorboord met een eenvoudige glassnijder.

Wit in de badkamer is terug van weggeweest voor keramische producten als wastafel, toilet, bad en douchebak. Maar dan enkel in combinatie met een ‘warme omgeving’. Tegels in de kleur pergamon, cappuccino, mokka, terra, bruin en antraciet zijn bijzonder gegeerd om een aangename, warme uitstraling te creëren. Zwart slaat vaak aan bij een publiek dat valt voor design, maar het biedt niet hetzelfde, warme effect.
Eén van de nieuwste trends is het doorbetegelen van wanden met… vloertegels. Technisch vormt dat geen enkel probleem. Sterke tegellijm zet de tegel muurvast. Het doorbetegelen kan in de hele badkamer, of op één accentmuur. Vaak worden grotere vloertegels gebruikt. Doortegelen is ook in het kleinste kamertje erg in trek.

Een andere hype is het betegelen van wanden met tegels waarin glas, staal en hout zijn verwerkt. Tegelvloeren bevatten dan weer inlegstukjes uit aluminium. Kleuren en legpatronen zijn geheel volgens eigen smaak.

Gloednieuw zijn de kleinformaattegels in warme en nostalgische kleuren. Een natuurlijke look is helemaal ‘in’.

Wie z’n interieur een exclusieve look en uitermate gepersonaliseerde toets wil geven, kan kiezen voor designtegels, decortegels en zelf fototegels. Designtegels zijn ontworpen door bekende ontwerpers. Vaak wordt er gegoocheld met 3D-effecten en optisch bedrog. Decortegels zijn meerdere tegels die samen één figuur, landschap of design vormen. Je kunt zelfs je eigen tegel ontwerpen. Datzelfde geldt ook voor de fototegels. Zoals de naam duidelijk maakt, wordt een foto geconverteerd naar het gewenste aantal tegels. De designers verbonden aan de firma Maatwerktegels zijn gespecialiseerd in deze disciplines.

Ook interessant, het gebruik van natuurtegels versus keramische tegels. Klik hier.

Tekst Karen Van der Sype

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels