Tekort van 400 miljoen euro voor renovatie sociale huurwoningen

Nieuws

Er is 400 miljoen euro te kort om alle projecten voor de renovatie van sociale huurwoningen in Vlaanderen dit jaar te kunnen financieren.

Er is 400 miljoen euro te kort om alle projecten voor de renovatie van sociale huurwoningen in Vlaanderen dit jaar te kunnen financieren. Dat heeft directeur Björn Mallants van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen gezegd in Het Journaal (Eén).

Jaarlijks programmeren de sociale huisvestingsmaatschappijen de renovatieprojecten die ver genoeg staan om geld voor hun realisatie te voorzien. Er is voor dit jaar een budget van zo’n 140 miljoen euro beschikbaar, maar dat is ruimschoots onvoldoende om alle projecten te financieren. De maatschappijen zijn op zoek naar nog eens 400 miljoen euro.

Bij de programmering wordt volgens Mallants prioriteit verleend aan woningen waarvoor vergunningen of subsidietermijnen dreigen te verstrijken of die dreigend onbewoonbaar zijn. Er is echter niet enkel nood aan renovatie. Ook de Europese energiedoelstellingen bezorgen de huisvestingsmaatschappijen financiële kopzorgen. Die doelstellingen verplichten hen om de komende jaren fors te investeren in dubbele beglazing, dakisolatie…

Er is zo’n drie miljard euro nodig om het hele patrimonium tegen 2020 in regel te brengen. Bovendien zijn de huisvestingsmaatschappijen ook nog eens verplicht om tegen 2020 37.000 nieuwe woningen te bouwen. Volgens de prognoses wordt die doelstelling gehaald, maar vaak moeten die nieuwe woningen meteen betrokken worden door mensen die uit sociale woningen in slechte staat moesten vertrekken, zo licht Mallants aan Belga toe.

Mallants is tevreden dat de Vlaamse regering meer middelen heeft begroot voor de renovatie van sociale woningen, maar de financieringsnood blijft precair. De huurprijzen van sociale woningen staan geen grote renovaties toe en de huisvestingsmaatschappijen beschikken niet over eigen middelen. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels