Temperatuur en vochtigheidsgraad: de parameters om condensatie te beheersen

Isolatie, Nieuws

Condens op de ramen bij koud weer, of vochtplekken in een hoekje van de slaapkamer. Die vochtproblemen zijn te wijten aan koudebruggen.

U kent ongetwijfeld het fenomeen: condens op de ramen bij koud weer, of vochtplekken in een hoekje van de slaapkamer. Die vochtproblemen zijn te wijten aan koudebruggen. Maar u kan de ernst ervan al beperken zonder meteen de koudebrug te moeten verhelpen. De sleutel ligt in het beheersen van de vochtigheidsgraad en de temperatuur.

Condensatie treedt op wanneer het vocht in warme lucht in contact komt met een koud oppervlak. De waterdamp in de lucht zal door dit contact afkoelen en condenseren naar vocht.

Een bijkomende voorwaarde voor die oppervlaktecondensatie is wel dat de relatieve luchtvochtigheid groter of gelijk is aan 100 procent. Voor schimmelvorming volstaat het al dat de relatieve luchtvochtigheid langdurig groter of gelijk is aan 80 procent.

Het risico op oppervlaktecondensatie en schimmelvorming wordt dus bepaald door de oppervlaktetemperatuur en de vochtbalans in een ruimte. Om beide fenomenen te vermijden, komt het er dus op aan de relatieve luchtvochtigheidsgraad lager dan 80 procent te houden en de temperatuur voldoende hoog te houden.

Hoe hoger de luchttemperatuur, hoe hoger het vochtgehalte dat erin gebufferd kan worden.

Ventileren

Hoe kan u de relatieve luchtvochtigheid nu onder 80 procent houden? Door te ventileren. In principe volstaat ieder ventilatiesysteem. Alleen het systeem B, waarbij buitenlucht mechanisch wordt aangevoerd en vervuilde lucht natuurlijk wordt afgevoerd, valt af te raden.

Dit omdat u de woning in overdruk brengt en zo het risico op inwendige condensatie ontstaat. De vochtige lucht wordt immers in de bouwschil ‘geduwd’.

De best denkbare oplossingen zijn een systeem C of systeem D dat voor de luchtafvoer ook rekening houdt met de luchtvochtigheidsgraad in de ruimte. Zo vermijdt u dat er onnodig lucht – en dus warmte-energie – wordt afgevoerd.

Opletten bij renovatie

De meeste renovatie-ingrepen verbeteren ook de luchtdichtheid van een gebouw. Denk maar aan de plaatsing van dakisolatie met een dampscherm of het vervangen van oud buitenschrijnwerk. Hierdoor is er minder natuurlijke ventilatie en kan het vochtgehalte in de woning oplopen.

Bovendien zijn de traditionele koudeplekken – het dak en het schrijnwerk – nu beter geïsoleerd en verschuift de koudste oppervlaktetemperatuur naar de ongeïsoleerde wanden.

Samen met de te hoge relatieve luchtvochtigheid neemt hierdoor het risico op condensatie of schimmelvorming toe. Daarom valt het – ook al is het niet verplicht – toch aan te bevelen om bij de renovatie van een woning een ventilatiesysteem te integreren.

U weet nu wel hoe u de condensatieproblemen enigszins onder controle kan houden. Maar die tips zijn zeker geen excuus om de koudebrug(gen) niet te verhelpen wanneer ze de directe oorzaak van het probleem vormen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels