Terrasverwarming: de verschillende systemen

Terrasverwarming: de verschillende systemen

Buitenverlichting en -verwarming, Outdoor

Met een verwarmingselement kan je tot ’s avonds laat en ook in de winter van je terras blijven genieten. Maar welk systeem is de beste keuze? Hout, gas of elektrisch?

Hout

Een lange, gezellige avond op het terras zonder het koud te krijgen? Dan is een buitenkacheltje of een vuurkorf je ideale bondgenoot. De brandende houtblokken zorgen voor een romantische toets, zelfs al kan de rook soms storend zijn. Bovendien is het de goedkoopste manier om je terras te verwarmen. Je kan kiezen uit drie soorten terrasverwarming op hout:

  • Buitenkachel: de keuze voor een buitenkachel wordt over het algemeen bepaald door de oppervlakte die je wil verwarmen.
  • Schoorsteenkachel: op een open terras is een schoorsteenkachel de beste oplossing wanneer je niet gehinderd wil worden door de rook.
  • Vuurkorf : een van de voordelen van een vuurkorf is dat je die soms ook als barbecue kan gebruiken. Met een rooster boven het vuur kan je je vlees grillen, maar je kan het vlees ook in aluminiumpapier wikkelen en rechtstreeks in de kolen legen. Is je terras overdekt of afgeschermd met een windscherm? Opgelet, die kunnen vuur vatten als de vuurkorf te dicht staat.

Gas

De systemen voor buitenverwarming op gas bieden verschillende voordelen, ondanks het “gevaarlijke” karakter van deze brandstof: ze geven snel warmte af en je kan ze overal neerzetten aangezien ze geen stroom nodig hebben. Je moet echter wel gasflessen in huis halen en het lichte gesis van deze systemen kan storend overkomen als je een scherp gehoor hebt.

  • Flameheater: een lange zuil in glas met daarachter echte vlammen. Dit type terrasverwarming wordt eerder gebruikt naast een hoge tafel dan aan een lange tafel. De warmte is namelijk slechts voelbaar binnen een beperkte straal. Een flameheater mag dan wel esthetisch zijn, het prijskaartje ligt een pak hoger dan bij andere modellen op gas.
  • Patioheater (ook wel paddenstoel of parasol): dit systeem geeft bovenaan warmte af die voelbaar is in een relatief grote straal. Het wordt vaak geplaatst op terrassen van cafés en bars. In het onderste gedeelte zit de gasfles verborgen en door de wieltjes is deze terrasverwarmer gemakkelijk verplaatsbaar. Je gebruikt hem wel best op goed verluchte plaatsen.
  • Katalytische gaskachel: deze radiator van zo’n meter hoog verspreidt de warmte horizontaal slechts in één richting. Het is dus een goede oplossing wanneer je neerzit, maar niet als je rechtstaat (in dat geval worden enkel je benen opgewarmd). 
  • Gaskachel: voor gezelligheid op je terras kan je kiezen voor een gaskachel met afvoer van de verbrandingsgassen. Die bestaat zowel in mobiele als vaste uitvoering. Ook op het vlak van design heb je heel wat mogelijkheden: een stevig model in plaatstaal, een klassieke stenen haard, een strak model met keien, …

Elektrisch

In vergelijking met terrasverwarmers op gas, hebben elektrische terrasverwarmers de wind in de zeilen. Gas is namelijk niet alleen gevaarlijk, de meeste toestellen op gas zijn ook redelijk groot. Elektrische buitenverwarming kan daar heel wat troeven tegenover plaatsen: een stille werking, een constante en aangename warmte, een betaalbaar prijskaartje en bepaalde modellen kunnen aan de muur of aan het plafond gehangen worden. Ze nemen dus niet veel plaats in.

  • Met infraroodstraling: bij deze systemen zie je geen vlammen. Het romantische karakter mag dan wel verloren gaan, je geniet wel in alle veiligheid van aangename warmte. Bovendien hebben deze toestellen geen zuurstof nodig en stoten ze geen verbrandingsgassen uit.
  • Met halogeenlicht: dit type verwarming is een van de beste keuzes voor buitengebruik, zeker op een open terras. Als het waait, blijft de warmteafgifte namelijk constant. Bovendien is je terras dankzij de halogeenlamp meteen ook aangenaam verlicht.

Tekst Maylis Chavagne
Openingsbeeld Walfilii

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels