Terugblik Ik ga Bouwen: houtskelet en inflatie

Nieuws

In 1974 sprak Ik ga Bouwen al over de uitputting van de fosiele brandstoffen, het houtskelet en de inflatie.

Zoals iedere maand tijdens dit veertigste jaar, grasduinen we in deze rubriek in ons archief. Dit keer nemen we u mee naar 1974.

Onder druk van de eerste oliecrisis stond het energievraagstuk bovenaan de dagelijkse agenda. In die periode steeg de prijs van stookolie op enkele maanden tijd van 2,57 BEF/liter (= € 0,063/liter) naar 3,44 BEF/liter (= € 0,085/liter). Sommigen vroegen zich zelfs af of het nog wel zin had om in dat type verwarming te investeren.

In Ik Ga Bouwen werd een grondige analyse gemaakt van de mogelijke uitputting van fossiele brandstoffen. De conclusie luidde: “… elektriciteit zal ons lang niet met dezelfde problemen van schaarste opzadelen… A priori zullen we altijd elektriciteit kunnen opwekken. De vraag is alleen, tegen welke prijs?”

Houtskelet

In 1974 kregen bezoekers op Batibouw een volledig houten huis te zien, gebouwd volgens de Canadese techniek van het houtskelet. Het initiatief werd een groot succes. De vloeren, de binnen- en buitenmuren, de plafonds én het dak waren met hout bekleed. De belangrijkste uitdaging: het hoogstwaarschijnlijke veto van de dienst stedenbouw.

De bouwtechniek was toen uiteraard minder geavanceerd dan vandaag, maar de basisprincipes (zoals een met isolatie opgevuld houten structuur) waren al duidelijk aanwezig. Ik ga Bouwen bracht destijds een gedetailleerd verslag uit van die ‘innovatie’.

Inflatie

De inflatie bedroeg in 1974 zowat 17%. Heel wat mensen stelden zich dan ook de vraag of nieuwbouwwoningen niet snel het voorrecht zouden worden van een kleine elite. Een huis dat twee jaar voordien voor 1.500.000 Belgische frank werd gerealiseerd, kostte twee jaar later al snel 2.000.000 frank. Bouwgronden werden steeds duurder.

Ik ga Bouwen publiceerde de unieke ervaring van vier koppels die een gunstig gelegen terrein kochten om er vier gegroepeerde woningen op te bouwen. Zo wilden ze de kostprijs van de aankoop van de grond en de constructie van de woning voor elke van hen beperken. Die ervaring zou ook vandaag nog voor velen inspirerend kunnen werken…

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels