Textiel in huis: de verschillende materialen

Textiel in huis: de verschillende materialen

Decoratie en meubilair, Interieur

Gordijnen, tapijten, panelen... Textiel komt in alle maten en vormen. Ook de kwaliteit kan sterk verschillen. Die wordt grotendeels bepaald door het het gebruikte materiaal. Hoe duurzaam, resistent of onderhoudsvriendelijk is het? Een overzicht van de verschillende types textiel voor in huis.

De eigenschappen van een bepaald type textiel hangen af van de fabricagetechniek en het soort vezel. Er bestaan natuurlijke vezels, afkomstig van dieren of planten, en synthetische vezels.

Natuurlijke vezels

Wol is afkomstig van schapen. Het is een materiaal dat mooi verouderd en comfortabel aanvoelt. In vergelijking met andere vezels ligt de prijs wel aanzienlijk hoger. Wol is heel veerkrachtig en heeft een goede weerstand tegen vlekken. De vezels nemen makkelijk vocht op, zijn traag brandend en zelfdovend. Insecten leveren mogelijk wel problemen op. Wol heeft een gemiddelde slijtvastheid en kan niet goed tegen zonlicht.

Zijde komt van de zijderups, heeft fijnere en gladdere draden dan wol en heeft dezelfde goede veerkracht. Zijde is bovendien ook sterker. De vezels branden traag en doven in de meeste gevallen vanzelf als de vlam is weggenomen. Stoffen in zijde nemen goed vocht op zonder vochtig aan te voelen. Schimmels en motten hebben er amper vat op. Zijde heeft een gemiddelde slijtvastheid en is gevoelig voor zonlicht.

Katoen is afkomstig van de katoenplant. De vezel is sterker dan wol en benadert de sterkte van zijde. Wel is katoen niet echt veerkrachtig en is het een brandbare stof die blijft branden, ook als de vlam weg is. Katoen heeft een gemiddelde weerstand tegen zonlicht en slijtage.

Linnen wordt gemaakt op basis van vlas. Het is heel aangenaam om aan te raken. De vezels hebben een glad oppervlak, laten weinig vuil door en zijn iets sterker dan zijde. Linnen is echter een brandbare stof, die blijft branden nadat de vlam is weggenomen. Het materiaal heeft een gemiddelde weerstand tegen zonlicht en slijtage.

Alpaca © Casalis

Jute wordt gevormd uit de bastvezel van planten en is na katoen een van de meest gebruikte natuurlijke vezels, wat de relatief lage prijs verklaart. Jute voelt ruwer aan dan vlas en wordt veel gebruikt voor de rug van tapijten. Het is een thermisch en akoestisch goed isolerende vezel.

Kokos hoort net als jute tot de goedkopere plantaardige vezels. Ook kokos is een wat ruwere stof. Het materiaal is antistatisch, bacteriëndodend, onderhoudsvriendelijk en geluidsdempend. Het is helaas ook makkelijk brandbaar.

Sisal is een wat duurdere plantaardige vezel. Onder meer omwille van de complexe spintechnieken. Het materiaal is extreem zacht en heeft een mooie glans. Het is elektrostatisch neutraal en is sterk en slijtvast.

> Naast de bovenstaande natuurlijke vezels, zijn er nog heel wat andere soorten: van Chinees gras, hennep en kapok tot zeegras en vezels gewonnen uit ananas- en bananenplanten. Bij de dierlijke vezels zijn er naast schapenwol ook alpaca-, kasjmier- en jakwol om maar enkele te noemen.

Synthetische vezels

Nog uitgebreider is het aanbod aan synthetische vezels. Deze vezels worden voor specifieke doeleinden gemaakt op basis van chemische bestanddelen. Het zijn industriële producten, wat betekent dat ze een constante kwaliteit hebben en in veel gevallen goedkoper zijn dan natuurlijke vezels.

Synthetische vezels hebben een betere vorm- en slijtvastheid, zijn eenvoudiger in onderhoud en hebben een lange levensduur. Een nadeel is de brandbaarheid van sommige soorten. En het feit dat ze vuil en stof aantrekken als gevolg van statische elektriciteit. De sterkte van synthetische vezels kan binnen bepaalde grenzen worden aangepast in het productieproces.

Polyamide © Balsan

Polyamide is de populairste synthetische vezel. Ook het bekende Nylon is een polyamidevezel. Het materiaal is veerkrachtig en heeft een uitstekende slijtvastheid. De sterkte kan die van natuurlijke vezels gemakkelijk overtreffen. Polyamide brandt traag. Het materiaal smelt en is meestal zelfdovend. Anderzijds is het weinig bestand tegen verkleuring.

Polyester is veerkrachtiger en even slijtvast als polyamide. Bovendien heeft het gelijkaardige sterktes. Polyester brandt zeer traag en smelt. In de meeste gevallen zal het vanzelf doven. Ook interessant is de hoge weerstand tegen verkleuring. Polyestervezels zie je vaak in combinatie met katoen.

Polypropyleen is ongeveer even veerkrachtig als polyamide, met een gelijkaardige slijtvastheid. In geval van brand smelt het materiaal. Het is niet zelfdovend. De weerstand tegen verkleuring is beter dan die van polyamide en polyester. Polypropyleen is goed bestand tegen vlekken en rot en heeft weinig last van statische elektriciteit.

Polypropyleen © Ikea

Polyacryl is weinig veerkrachtig. Het heeft een gemiddelde slijtvastheid. De sterkte van de vezel is lager dan die van natuurlijke vezels zoals zijde, vlas of katoen. Nog een nadeel is de brandbaarheid. Anderzijds is polyacryl weinig gevoelig voor verkleuring. Het materiaal is heel geschikt voor het maken van wolimitaties. Motten of insecten hebben er geen vat op.

Hoewel synthetische vezels al voor de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden, is de sector nog altijd volop in beweging. Een interessante nieuwigheid zijn biopolymeren, ter vervanging van de huidige vezels op basis van petroleum. Ook nanotechnologie wint aan belang. Door in te grijpen op “atomair” niveau slagen fabrikanten erin hun stoffen meer vuilafstotend te maken of ze beter resistent te maken tegen schimmels.

Tekst Wim Deloof
Openingsbeeld © Balsan

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels