Textiel in huis: meer dan alleen decoratie

Textiel in huis: meer dan alleen decoratie

Geluidsisolatie, Interieur, Muurbekledingen, Vloeren en plinten

Textiel kleedt je interieur aan en maakt het gezellig. Maar wist je dat het ook een positieve invloed heeft op de akoestiek en de privacy in een ruimte? Een must in open interieurs met veel glas en harde materialen.

Verdiepingshoge ramen, vides en ruimtes die in elkaar overgaan om het contact te bevorderen tussen de bewoners onderling én hun omgeving. Het is een mooie filosofie. Maar er zijn jammer genoeg ook nadelen: verblinding of lawaaierige ruimtes, nieuwsgierige blikken of een onprettig gevoel als het buiten donker is.

Gelukkig hoeven we niet terug naar de benepen kamers van weleer. Een gordijn, een tapijt, een wandpaneel of een goed gemikte zitbank kunnen heel wat ergernis voorkomen. Bovendien zijn ze ideaal om een wit of grijs interieur een kleuraccent te geven. Je kunt er ook ruimtes mee opdelen. En de zachtheid en specifieke structuren vormen warme contrasten met harde materialen als glas, baksteen of beton. Ze helpen overigens om geluidsoverlast en een storende galm terug te dringen.

Raamdecoratie en gordijnen

Verstaanbare gesprekken voeren of televisie kijken zonder overlast voor je huisgenoten? Met dikke gordijnen verhelp je veel problemen. Hoe zwaarder en hoe dichter de stof, hoe beter. Ook dubbele lagen werken goed. En wie geen fan is van verduisterende materialen, kan akoestische gordijnen kopen in een lichtdoorlatende stof. Sommige types raamdecoratie lenen zich ook als room divider. Een paneelgordijn haaks op de muur, in het midden van een woonkamer, is overigens ideaal om galm tegen te gaan.

Een ander voordeel van raamdecoratie is de mogelijkheid het zonlicht te regelen. Zuidelijk gelegen ramen krijgen op zonnige dagen veel hard licht binnen, waarbij transparante en semitransparante stoffen het licht verzachten. Ook interessant is dat ze nieuwsgierige blikken op afstand houden. Een donkere kleur geeft een beter zicht op buiten dan een bleke kleur. Voor de privacy ’s nachts telt vooral de openingsfactor van het textiel. De kleur is dan minder belangrijk. Een verduisterend gordijn heeft over het algemeen een openingsfactor 0.

© Copahome.com

Stoffen die gebruikt worden voor raamdecoratie en gordijnen zijn meestal erg fijn en soepel. Zowat alle materialen zijn geschikt. Alleen kunnen gordijnen in natuurlijke vezels langer of korter worden als gevolg van schommelingen in de luchtvochtigheid. En linnen en katoen, bijvoorbeeld, hebben de neiging om te kreuken. Een nadeel voor sommigen. Een bewijs van karakter voor anderen. De meeste synthetische vezels zijn wel kreukherstellend. Maar of je nu gaat voor synthetisch of natuurlijk: stoffen die gevoelig zijn voor de zon, laat je best voeren.

Vloerkleden, kamerbreed tapijt en tapijttegels

De akoestiek in een ruimte verbeteren bereik je niet alleen met gordijnen maar ook – en vooral – met een aangepaste vloerbekleding. In geval van keramische tegels, epoxy of polybeton neem je best een vloerkleed om de galm terug te dringen. Materialen als pvc, vinyl, linoleum of kurk absorberen op zich goed.

Een kamerbreed tapijt is vaak goedkoper dan harde vloerbekledingen, al heeft het meer onderhoud nodig en slijt het sneller. Voor wie allergisch is aan huisstofmijt is het af te raden. Anderzijds wijst onderzoek van de Duitse Allergie- en Astmabond uit dat er in ruimtes met een zachte vloerbekleding tot 50 procent minder fijne stofdeeltjes rondzweven. Ten opzichte van een vloerkleed heeft een kamerbreed tapijt als voordeel dat er geen uitstekende randen zijn. Het ligt goed vast en kan niet schuiven. Nadeel is dan weer dat er geen mogelijkheid is het tapijt te draaien voor een egale slijtage. Bovendien kun je kapotte stukken niet vervangen. Met tapijttegels – die je vandaag in verschillende vormen en maten vindt – lukt dat wel.

Hoogpolig of laagpolig?

Tapijten bestaan uit een rug van schuimrubber of jute, met daarboven een tuft- of een draagdoek en als toplaag een pool. Laagpolige tapijten zijn makkelijk in onderhoud en gaan langer mee. Hoogpolige tapijten hebben een zachte textuur en leveren een betere geluidsdemping. Het onderhoud ervan is moeilijker. Maar ondanks dat feit – en omdat stofzuigers steeds beter worden – winnen hoogpolige tapijten aan populariteit. Een andere trend dit jaar is het gebruik van natuurlijke kleuren. Naast de lengte verschilt ook de structuur van de toplaag. De polen kunnen lussen vormen of bovenaan afgesneden worden. Een lussentapijt is eenvoudiger om te maken, wat ook voelbaar is aan de prijs. Omdat vuil er weinig vat op heeft, en gezien de hoge slijtvastheid, is dit type geschikt voor alle mogelijke ruimtes in huis. Tapijten met een open of een gesneden pool hebben dan weer een zacht oppervlak en voelen heel comfortabel aan.

Productie

Het klassieke knopen of weven met de hand vergt veel tijd en wordt alleen nog gebruikt voor de productie van exclusieve tapijten met een al even exclusieve prijs. Aan mechanisch geweven tapijten hangt ook een stevige prijs. De meeste tapijten worden nu met de tufttechniek gemaakt. Die valt het best te vergelijken met een grote naaimachine. Tuften is sneller en ook goedkoper dan mechanisch weven. Nog een techniek is vernaalden of needle punching. Hiermee worden extreem slijtvaste naaldvilttapijten en tapijttegels gemaakt. Het accent ligt vooral op functionaliteit.

Materialen

Bij tapijten zie je synthetische vezels als polyamide, polyester, polyacryl en polypropyleen maar ook dierlijke vezels als wol en plantaardige vezels als linnen, kokos, jute, sisal en zeegras. Een polyamide tapijt is geschikt voor de meeste kamers. Polyester en polyacryl lenen zich vooral voor de slaapkamer en andere minder intensief bewandelde ruimtes. Polypropyleen kan ook in de badkamer.

Bij de natuurlijke vezels is zeegras geschikt voor de badkamer. Maar net als sisal en wol past het ook in de woon- of slaapkamer. Kokos voelt ruwer aan en leent zich het best voor druk belopen ruimtes zoals de hal. Omgekeerd is jute vrij zacht en vooral interessant in de slaapkamer. Interessant: een tapijt, in natuurlijke vezels dempt het geluid over een grotere frequentieband dan een tapijt in synthetische vezels.

Meubelen, wandpanelen en verplaatsbare wanden

© BuzziSpace

Textiel op de wand lijkt vooral iets voor kantoren. Maar je vindt ook interessante oplossingen voor de woonkamer. Van volledig bedekte muren tot plaatselijke, kleurige decorelementen in de vorm van 3D-panelen – wel of niet te combineren – kunstwerken en zelf fotokaders. Verplaatsbare wanden zijn niet alleen interessant om het geluid te dempen, je kunt er ook tijdelijk een ruimte visueel mee opdelen, bijvoorbeeld om een bureau of een speelhoek van de rest van de leefruimte te isoleren.

Wat de meubelen betreft, houden wellicht alleen echte muziekfanaten rekening met de dempende kwaliteiten. Maar ze leren ons alvast één ding: lage frequenties stapelen zich op in de hoeken. De positie van de meubelen heeft dus wel degelijk invloed op het akoestisch comfort.

Kortom

Loftachtige woningen met grote ramen halen optimaal voordeel uit de zon en bevorderen het contact tussen bewoners onderling en met de buitenwereld. Jammer genoeg werken die troeven ook averechts in de vorm van storende geluiden of een gebrek aan privacy. Een gordijn, een tapijt een meubel of een stoffen accessoire helpen. Alleen al om die reden loont het om op tijd na te denken over textiel in huis. Automatische rails bijvoorbeeld hebben elektriciteit nodig. En om stoffen en structuren tot leven te wekken, zorg je best voor aangepaste verlichting. Niet iets wat je gauw achteraf aanpakt.

Met dank aan Eline Robin van Centexbel, het Technisch en Wetenschappelijk Centrum voor de Belgische Textielnijverheid

Tekst Wim Deloof
Openingsbeeld © Copahome.com

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels