The future is now

Energie

Alle tegenstanders en andere critici werden in 2016 mooi de mond gesnoerd. Op 26 juli 2016 voltooide de Solar Impulse 2 zijn reis om de wereld zonder één druppel brandstof: een enorme sprong voorwaarts voor de hernieuwbare energie.

Toegegeven, we nemen nog niet meteen het zonnevliegtuig naar onze vakantiebestemming, maar het experiment – op ware grootte – rond nieuwe technologieën voor de opvang en opslag van zonne-energie liet de talloze partnerbedrijven van het toch wel gewaagde project toe aanzienlijke vooruitgang te boeken. Misschien herkennen we ons energieverbruik de komende jaren niet eens meer…

En ook kleine bedrijven doen hun duit in het zakje. Physee, een spin-off die twee jaar geleden in de schoot van de Universiteit van Delft (Nederland) werd opgericht, stelde onlangs het PowerWindow voor. De beglazing van het gloednieuwe raam is in staat elektriciteit op te wekken. In het prototype werden maar liefst drie technologieën verwerkt. Op het glas werd een lichtgevende coating aangebracht die het daglicht vangt. Dat licht wordt via optische vezels naar de zijkanten van het raam getransporteerd. Zonnecelstrips in het raamkozijn slaan het licht op en zetten het om in elektriciteit. Het huidig vermogen van het PowerWindow schommelt rond 50 W/m². Dat is drie keer minder dan wat fotovoltaïsche panelen opleveren, maar de Universiteit van Delft (minderheidsaandeelhouder van Physee en octrooihouder voor de coating) wil het rendement de komende jaren opvoeren.

“De toekomst ziet er schoon uit”, voorspelde Bertrand Piccard na de landing. En hij voegde eraan toe: “Dit is geen sciencefiction, het is de realiteit van vandaag.” De ontelbare recente ontwikkelingen op dat vlak lijken hem alvast overschot van gelijk te geven.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels