Thomas Edison maakt rentree: ‘vintage’ verlichting verovert ons interieur

Thomas Edison maakt rentree: ‘vintage’ verlichting verovert ons interieur

Verlichting

Batibouw biedt de perfecte voelspriet om de trends in producten af te tasten. Wat verlichting betreft, hoeven we u ongetwijfeld niet meer te vertellen dat ledlampen de markt veroveren. Maar binnen dat segment gebeuren momenteel heel wat ontwikkelingen. Verlichting zal in 2016 slimmer worden en qua look en feel is vintage weer helemaal in de mode.

Slimmer verlichten

Nu bijna iedereen over een smartphone of tablet en een wifi-verbinding beschikt, zien de fabrikanten de tijd rijp om meer intelligentie aan hun producten toe te voegen. Geïntegreerd in het domoticasysteem of met een eigen mobiele applicatie kan de verlichting voor het volledige huis aangestuurd worden vanuit de luie zetel. Dat beperkt zich niet alleen tot een alternatief voor het in- en uitschakelen of dimmen van de lampen, het spelen met kleurtinten en kleurtemperatuur wordt ook mogelijk. Eindeloze lichteffecten die ook aan het afspelen van muziek kunnen gekoppeld worden.

De ideale manier om meer sfeer te creëren in huis in functie van de activiteit. Met een druk op de knop de verlichting optimaal aanpassen voor het kijken naar de televisie of voor een gezellig etentje onder vrienden. De toepassingen kunnen ook een meer functioneel karakter hebben. Licht dat ingeschakeld wordt als er brand gedetecteerd wordt bijvoorbeeld of dat doven laat weten dat er iemand heeft aangebeld. Slimme verlichting kan bovendien een flinke besparing betekenen in het energieverbruik.

Led aan het filament

De gloeilamp mag dan aan het uitsterven zijn, hun uitstraling kan blijven voortleven in ledfilamentlampen. Ze zien er helemaal uit zoals Edison de traditionele gloeilampen ontwierp, maar maken in plaats daarvan gebruik van energiezuinige leds. Op een substraat van saffierglas worden heel kleine leds aangebracht, bedekt met een laagje fosfor. De fluorescerende kleur van het fosfor vult het spectrum zo aan dat er een aangenaam warmlicht met een hoge CRI-waarde ontstaat.

Deze lampen sluiten helemaal aan bij de trend van vintage. Strakke horizontale en verticale lijnen blijven uiteraard populair maar mogen alweer eens afgewisseld worden met ronde vormen en asymmetrie. Koper blijft het goed doen, als materiaal of als kleur. Heel wat klassieke elementen uit de verlichtingswereld vertalen zich vandaag in ledvarianten.

Decoratieve verlichting

Het spel tussen direct en indirect licht en met verschillende lichtsterktes om meer sfeer te creëren kenden we al. Verlichting neemt ook steeds meer zelf de plaats in van een decoratief element in de woonkamer of op kantoor. Door de grote vormvrijheid die leds met zich meebrengen, kunnen allerhande geometrische patronen tot stand komen. Lijnen van licht die de kamer een natuurlijke verdeling meegeven bijvoorbeeld en het interieur meer diepte meegeven. Of lichtvlakken die dienst doen als kunstwerken aan de muur. Wat verlichting betreft is the sky the limit. (VC)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels