Thuiswerk: zo richt je de ideale home office in

Thuiswerk: zo richt je de ideale home office in

Decoratie en meubilair, Interieur

De aanhoudende coronacrisis gaf thuiswerk een flinke boost. Maar niet elke woning was hierop voorzien. Gelukkig zijn we creatieve beestjes, dus richtten we ons thuiskantoor in op zolder, aan de eettafel, aan het bureau van onze kinderen… Nu (occasioneel) thuiswerken een blijver lijkt te worden, moeten die tijdelijke oplossingen plaats maken voor een permanentere nieuwe indeling, zodat we in alle comfort van thuis uit kunnen werken. Volg onze tips om de ultieme ‘home office’ in te richten!

Een thuiskantoor moet eerst en vooral een plek zijn waar je je goed voelt en die je zin geeft om aan de slag te gaan. De ruimte moet eveneens functioneel zijn en mag de concentratie niet verstoren. Iedereen voelt dit anders aan. Het komt er dus op neer op zoek te gaan naar een plek die voor jou het best geschikt is, al zijn er wel een aantal constanten:

  • Ga op zoek naar een rustige plek, weg van de dagelijkse geluiden in huis én daarbuiten. Laat ook de aanwezigheid van andere gezinsleden en huisdieren je niet afleiden. Een rustige sfeer bevordert de concentratie en laat je die telefoontjes en online vergaderingen zonder extra stress afhandelen. 
  • Daglicht heeft een positief effect op je gemoed. Een werktafel voor, onder of naast een raam zorgt ervoor dat je scherm makkelijker te lezen is, en het wakkert je creativiteit aan, omdat je blik verder kan reiken dan de grenzen van je werkplek. De aanwezigheid van ramen maakt ook een natuurlijke ventilatie mogelijk, wat dan weer positief is voor de luchtkwaliteit in huis en het welzijn van de bewoners. Naargelang de oriëntatie van de ramen, kan (externe) zonwering noodzakelijk zijn om oververhitting en/of verblinding tegen te gaan. 
  • Als je lang neer zit, zal je het sneller koud krijgen dan wanneer je in de weer bent met huishoudelijke taken. Installeer dus extra verwarming als je die nodig hebt om je comfortabel te voelen. Zet de warmtebron wel niet te dicht, om te vermijden dat je slaperig wordt of zware benen krijgt. Stook je het overdag meestal minder warm in huis, kies dan voor een warmtebron die niet van de centrale verwarming afhangt. 
  • Een computer en een telefoon zijn de belangrijkste instrumenten in je home office. Een betrouwbare internetverbinding en voldoende stopcontacten laten je in optimale omstandigheden werken. Indien nodig kan je de wifi-kwaliteit in je bureau verbeteren door een repeater te installeren. Een goedkope oplossing die het netwerkbereik verbetert. 
  • Denk aan de ergonomie. Ga niet op een keuken- of tuinstoel zitten, maar investeer ook thuis in een degelijke bureaustoel die je kan verstellen. Welk scherm je ook gebruikt, je zal moeten zoeken naar de meest ergonomische opstelling. Voor een optimale zichtbaarheid en een comfortabele lichaamshouding, zit het scherm idealiter op ooghoogte, op een armlengte afstand. 

Tekst Cécile Wolfs
Openinsbeeld © Laurent Brandajs – NONANTE architectes

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels