Tien basisvragen over domotica

Tien basisvragen over domotica

Connectiviteit en domotica

Tien vragen en tien antwoorden op de basisvragen over domotica in je woning.

1. Kan ik zelf een domoticasysteem installeren?

Normaal gezien niet of nauwelijks. Je kan misschien wel een stopcontact plaatsen, of een bewegingsmelder installeren, maar om deze producten te integreren in een volwaardig domoticasysteem zul je een beroep moeten doen op een bekwame installateur.

2. Hoe zit het met de installatie van domotica in een bestaand huis?

Het makkelijkste is natuurlijk de installatie in een huis dat nog gebouwd moet worden. Je kan op voorhand al rekening houden met de nodige kabels en apparatuur. Maar sinds kort bestaan er ook draadloze installaties.

Ze maken het mogelijk om zonder muren open te breken een bestaand huis te voorzien van de modernste domoticasnufjes.

3. Is domotica typisch iets voor de jongere generatie?

Neen, integendeel. Domotica kan voor mensen op leeftijd een enorme hulp betekenen. Het kan er zelfs voor zorgen dat hulpbehoevenden langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

In dat opzicht is het niet alleen veel aangenamer voor de persoon in kwestie, maar ook financieel een goede investering.

4. Is domotica niet enorm energieverslindend?

Voor domotica is er uiteraard elektriciteit nodig. Maar deze minimale energie-investering weegt niet op tegen het energievoordeel dat je kan halen uit lichten die automatisch doven of apparaten die zichzelf uitschakelen na gebruik.

5. Is domotica hetzelfde als spraaktechnologie?

Neen, alhoewel sommige domoticasystemen wel werken met spraakherkenning.

6. Moet je een techneut zijn om domotica aan te schaffen?

Neen. Vroeger werd domotica natuurlijk meer gebruikt door mensen die een grote interesse in technologie hebben. Tegenwoordig raakt domotica steeds meer ingeburgerd. Het werken met het systeem is voor iedereen even wennen. Uw installateur zal u met plezier bijstaan.

7. Is domotica duur?

Domotica is niet goedkoop. De prijs wordt voor een groot deel bepaald door de wensen van de gebruiker. Hoe uitgebreider het systeem, hoe duurder. Ook voor domotica kan je dus stellen: je kan het zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wil.

8. Kan ik mijn systeem bedienen via mijn gsm-toestel?

Niet alle systemen zijn hiervoor uitgerust, maar er bestaan systemen die je perfect met je gsm kan bedienen. Je hoeft er dus zelfs niet thuis voor te zijn.

9. Bestaan er ook toepassingen voor buiten?

Ja, natuurlijk. Zo kan je buitenverlichting automatisch laten aan- en uitgaan, of je tuin één keer per week besproeien gedurende een bepaalde tijd of de vijverpomp automatiseren, enzovoort.

10. Kan domotica ook als alarm functioneren?

Ja, je kan je alarm aansluiten op andere toepassingen. Zo kunnen bij bewegingsdetectie bijvoorbeeld de lichten aan gaan of kan de radio beginnen te spelen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels