Tien FAQ’s over isoleren

Tien FAQ’s over isoleren

Isolatie

Tien frequente vragen en evenveel praktische antwoorden rond isolatie in je woning.

1. Hoe dik moet mijn isolatie zijn?

De Vlaamse overheid stelt in de energieprestatieregelgeving van 1 januari 2006 bepaalde minimumeisen aan de isolatie van woningen. Die moet voor een spouwmuur minimaal 4 cm dik zijn, voor de vloer 4 cm en voor het dak 8 cm.

De aanbevolen isolatie ligt overigens een stuk hoger dan deze minimumeisen: voor een spouwmuur wordt 10 cm aangeraden, voor de vloer 6 cm en voor het dak 15 cm.

2. Hoe kan ik mijn ramen isoleren?

In de winter gaat er veel warmte verloren via de ramen. Daarom kan je enkel glas beter vervangen door dubbel glas, of nog beter: door superisolerende of hoogrendementsbeglazing. Deze beglazing isoleert tot 80% beter dan enkel glas en twee- à drie keer beter dan dubbel glas.

In de zomer loopt de temperatuur in huis sterk op door glasoppervlakken zoals dakramen, dakkoepels of veranda’s. Dat vermijd je door zonnewerend hoogrendementsglas te plaatsen: deze beglazing is voorzien van een speciale laag die de infraroodstraling van de zon weerkaatst. Licht komt dus volop binnen, warmte wordt grotendeels tegengehouden.

3. Kan ik nog zelf mijn huis isoleren of moet ik met een aannemer in zee?

Je kan zelf aan de slag als je je pannendak of je vloer wil isoleren. Dat is relatief eenvoudig. Het isoleren van spouwmuren laat je beter aan een vakman over. Begin je er toch zelf aan, zorg er dan voor dat je iemand in de buurt hebt met de nodige kennis en ervaring.

Je architect kan je ongetwijfeld al een heel eind op weg helpen. Ook als je zelf je isolatie plaatst, ben je verplicht een EPB-verslaggever in te schakelen.

4. Wanneer gebruik ik het materiaal PUR en wanneer PIR?

PUR (polyurethaan) heeft als materiaal een aantal voordelen boven PIR (polyisocyanuraat). Het is bijvoorbeeld flexibeler, als materiaal fraaier om te zien en goedkoper om te produceren. Allemaal voordelen dus. Je vraagt je bijna af waarom er nog PIR gemaakt wordt. Om de heel belangrijke reden: dit materiaal is brandveiliger!

5. Aan welke zijde moet mijn dampscherm geplaatst worden?

Onder het dak is soms vocht aanwezig. Om te voorkomen dat dit in het isolatiemateriaal dringt, moet onder de isolatie een dampscherm worden aangebracht. Zoniet verliest de isolatie haar isolatiewaarde en is schimmelvorming mogelijk. Het dampremmende scherm moet steeds aan de warme zijde van de isolatie zitten.

Je hoeft het niet overal te voorzien, maar enkel boven vochtige en warme ruimtes. Het scherm zal de vochtige binnenlucht tegenhouden zodat er geen condensatie kan ontstaan aan de koude zijde van de dakconstructie

6. Is werken met isolatiemateriaal ongezond?

Sommige mensen krijgen hevige jeuk bij aanraking van glas- of steenwol. Die jeuk is vervelend maar onschadelijk. Neem een douche en was de kleding die je aanhad tijdens de werken, zo zal de jeuk weer snel verdwijnen. Inademing kan de slijmvliezen irriteren.

Daarnaast kan glas- of steenwol leiden tot klachten aan ogen, neus en keel. Er is een klein kankerrisico bij het gebruik van minerale kunstvezels, vooral bij keramische vezels en slakkenwolvezels. Asbest is kankerverwekkend en mag niet meer gebruikt worden.

7. Staan een goede isolatie en een goede ventilatie elkaar niet in de weg?

Ventilatie betekent natuurlijk energieverlies. Maar ventilatie is nodig, dus niet meer ventileren is geen oplossing. Daarom is de EPB-berekening zo belangrijk.

De ventilatie en isolatie worden zodanig op elkaar afgestemd dat een zuiver, gezond en aangenaam binnenklimaat wordt bekomen zonder te grote energieverliezen.

Een goede balans tussen ventilatie en isolatie is belangrijk in je huis. Slechte ventilatie kan je ziek maken. Slechte isolatie zorgt voor warmteverlies. De Vlaamse energieprestatieregelgeving van 1 januari 2006 verplicht ons niet alleen om te isoleren, maar ook om degelijk te ventileren. Dat is nodig: een goede isolatie houdt koude lucht buiten, terwijl het voor een gezond binnenklimaat net belangrijk is om frisse lucht aan te voeren en verontreinigde lucht af te voeren.

Een slechte ventilatie kan onder meer leiden tot koolstofmonoxidevergiftiging, hoofdpijn en ademhalingsmoeilijkheden en tot schimmelvorming op muren en meubels. Bovendien kost het meer energie om al die vochtige lucht te verwarmen.

Af en toe het raam openzetten is echt niet voldoende: goed ventileren doe je 24 uur per dag. De overheid stelde een ventilatienorm op, die onder meer bepaalt dat verluchting moet gebeuren van droge naar vochtige lokalen (zodat je geen extra vocht in droge ruimtes brengt) en van warme naar koude lokalen (koude lucht geeft een tochtgevoel).

8. Bestaat er een gevaar op ‘overisolatie’?

Laat je niet misleiden door de geruchten dat je een woning kan overisoleren of dat de isolatie schimmel en condensatie zou veroorzaken. Dergelijke beweringen zijn fout: overisolatie bestaat niet.

Vocht en schimmel komen niet voor op de plaatsen die goed geïsoleerd zijn, maar juist op de plaatsen waar de isolatie ontbreekt of slecht is aangebracht (bijvoorbeeld in de hoeken). Een goede verluchting van de woning is daarbij wel absoluut noodzakelijk.

Isoleren is meer dan isolatie in een bouwelement stoppen. Een nauwkeurige uitvoering en een juiste plaatsing zijn noodzakelijk om ontoelaatbare luchtlekken, temperatuurschommelingen, condensatie en zogenaamde koudebruggen te vermijden.

9. Moet ik achter radiatoren zwaarder isoleren?

Bij radiatoren gaat veel van de afgegeven warmte nog vaak onbenut via de buitenmuren verloren. Er zijn al een hele poos radiatorfolies op de markt die op de achterliggende muur moeten worden aangebracht.

De werking is gebaseerd op het reflecteren van de warmte. Tegenwoordig bestaan er ook folies die achterop de radiator zelf moeten gekleefd worden. Het rendement van deze folies zou hoger zijn dan dat van de muurfolies

10. Kan ik mijn woning ook van binnenuit isoleren?

Het isoleren van de binnenkant van de woning wordt eigenlijk alleen toegepast als de overige methodes niet haalbaar zijn. Deze methode wordt enkel gebruikt bij renovatie van een bestaande woning.

Eerst wordt een houten of metalen raster tegen de draagmuur geplaatst, waartussen de isolatie bevestigd wordt. Er zijn ook speciale gipsplaten verkrijgbaar waar aan één zijde reeds isolatie is gekleefd. In dat geval is een dampscherm noodzakelijk om te voorkomen dat binnenkomend vocht de isolatie bevochtigt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels