Tien goede redenen om voor kurk te kiezen

Tien goede redenen om voor kurk te kiezen

Nieuws

Steeds meer mensen kiezen voor kurk in hun interieur. Zowel voor wanden als voor vloeren is het materiaal zeer geschikt. Bovendien kies je met kurk voor de toekomst, want kurk is een natuurlijk materiaal.

Tien voordelen van kurk op een rijtje:

1. 100% natuur

Kurk wordt gemaakt van de bast van de kurkeik. Deze unieke boom is eeuwenoud en groeit in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Voor kurk moeten geen bomen geveld worden, want elke negen jaar kan de schors van de boom opnieuw geoogst worden. Bovendien is kurk volledig recycleerbaar.

2. Trends troef

Het traditionele bruine imago van weleer heeft plaats gemaakt voor een grote keuze in eigentijdse designs. Zo staan kurken vloeren en wanden voor een waaier aan stijlen in evenveel kleuren, struc-turen, dessins, afmetingen en afwerkingen.

3. Veerkrachtig comfort

Dankzij zijn ingenieuze celstructuur is kurk bijzonder sterk en veerkrachtig. Die structuur is te vergelijken met een honingraat: elke kubieke centimeter bestaat uit 40 miljoen cellen. Zowel de cellen als de tussenliggende ruimtes zijn gevuld met een vluchtige stof die op lucht lijkt. Daardoor absorbeert kurk schokken en zorgt het voor een drukverlichting van voeten en rug. Tot vandaag is er dan ook geen technologisch gelijke gevonden voor dit natuurproduct.

4. Ecologisch verantwoord

De kurkeikwouden rond het Middellandse Zeegebied vormen een werelduniek ecosysteem. Kurkeiken vormen een natuurlijke dam tegen de oprukkende verwoestijning, ze beschermen de biodiversiteit en ze houden CO2 vast die anders zou bijdragen tot opwarming van de aarde.

5. Duurzaam

Kurk is bijzonder duurzaam en dat vertaalt zich in vloeren en wanden voor het leven. Kurk kan dan ook tegen een stootje dankzij zijn unieke structuur en slijtvaste toplaag.

6. Aangenaam warm

Isolatie op basis van kurkschors is één van de oudste isolatiematerialen bekend bij de mens. Dankzij de unieke celstructuur gevuld met lucht, nemen kurkkorrels de omgevingswarmte op en houden ze lang vast. Ter illustratie: één millimeter kwaliteitskurk heeft dezelfde isolatiewaarde als vier centimeter beton.

7. Geluiddempend

Kurk is een prima geluidsdemper. Decibels zakken zo weg in de 40 miljoen cellen die elke kubieke centimeter kurk bevat. Lawaai weergalmt niet, loopgeluiden worden sterk afgezwakt en zelfs trillingen worden geabsorbeerd.

8. Waterbestendig

Kurk is van nature waterafstotend en leent zich daarom perfect voor vochtige ruimtes zoals de keuken, badkamer of zelfs doucheruimte. Bovendien worden de wanden en vloeren beschermd met speciale vernis.

9. Antistatisch & antiallergisch

Kurken vloeren zijn hygiënisch en dragen bij tot een gezonder leefklimaat. De vuilafstotende toplaag geeft stof, bacteriën, schimmel en huismijt geen kans.

10. Onderhoudsvriendelijk

Onderhoudsgemak is geen onbelangrijke troef van kurk. Snel met de stofzuiger erover of een uitgewrongen dweil, en je kurkvloer is weer stralend schoon. De speciale toplaag is dan ook ontworpen voor wie houdt van makkelijk onderhoud. Behandeling met specifieke reinigings- of beschermproducten is op zich niet nodig, maar wordt wel aangeraden voor een nog langere levensduur, zeker bij intensieve belasting. Voor hardnekkige vlekken bestaan er speciale onderhoudsproducten.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels