Tien gouden tips voor een vlotte renovatie van je woning

Tien gouden tips voor een vlotte renovatie van je woning

Nieuws, Recht en financiën

Eric Cloes, hoofdredacteur van 'Ik Ga Bouwen & Renoveren', buigt zich over renovaties en geeft tien tips mee om een renovatie vlotter te laten verlopen.

In principe zijn er twee soorten verbouwingen of renovaties. Enerzijds is er de jaarlijkse slijtage, die je geregeld onder handen moet nemen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: een nieuw dak, de elektriciteit vernieuwen of de boiler laten vervangen. Dit zijn renovaties waar je niet om heen kan.

Daarnaast heb je verbouwingen die je uitvoert om je woning te verfraaien én te laten stijgen in waarde. Je woont al enkele jaren in je huis, en je vindt het nu toch wel tijd is om verfraaiingswerken te laten uitvoeren. Hier is het ook interessant om te kijken naar verbouwingen die je achteraf ook iets kunnen opleveren: met andere woorden verbouwingen die de woning doen stijgen in waarde.

Een verbouwing, of het nu het repareren van jaarlijkse slijtage is of verfraaiingswerken, is nooit echt fijn. Daarom is het belangrijk om op voorhand een gefundeerd plan te maken, waarop je stap per stap de verbouwing gaat opvolgen. Wij gingen ons licht opsteken bij Eric Cloes, hoofdredacteur van Ik Ga Bouwen & Renoveren, over verbouwen. Hij geeft enkele tips mee over hoe je een verbouwing zo goed mogelijk kan laten verlopen:

Verzamel zoveel mogelijk informatie

Het verzamelen van informatie is het begin van het avontuur. Koop verbouwingstijdschriften of interieurboeken: je kan nooit genoeg ideeën opdoen. Het is nooit makkelijk om je stijl te bepalen. Daarom kan je hiervoor ook samenwerken met een interieurspecialist. Hij of zij zal je dan op weg helpen naar het interieur waar je van droomt.

Laat je ook inspireren door het internet

Het internet bevat een schat aan interieurinformatie en verbouwingstips. Je kan je niet enkel laten inspireren, maar ook informatie opzoeken over aannemers en bouwbedrijven in de buurt. Fora kunnen interessant zijn voor een antwoord op specifieke vragen. Je kan je ook laten inspireren door de woningen en interieurs op de website van Ik Ga Bouwen & Renoveren.

Zijn structurele verbouwingen echt een noodzaak?

Denk er goed over na of het echt nodig is om breekwerken te gaan uitvoeren of een beetje decoratieve aanpassingen volstaan. Wanneer je structurele veranderingen gaat doen, heb je een architect nodig. Bij het uitvoeren van geen structurele werken, bijvoorbeeld bij het weghalen van een niet-dragende muur, heb je geen architect nodig. “Een architect is zo goed als altijd verplicht bij een verbouwing. Vanaf de moment dat je een verandering aan de gevel doet of de woning structureel gaat aanpassen, moet je steeds een architect onder de arm nemen,” zegt Eric Cloes.

Maak een financiële raming

Financieel bekijken hoe je ervoor staat, je kan daar niet om heen. Wat is je budget, kan je daar nog buiten gaan (m.a.w. heb je reserves) en indien niet waar gaan we dit geld vandaan halen? Het is essentieel om voor de verbouwing een financiële raming op te maken. Noteer welke ruimte je onder handen wil nemen, informeer over prijzen en beslis over het budget. Toch belangrijk om steeds ook een kleine marge in te bouwen. Voor de huidige prijzen van materiaal en bijvoorbeeld hypotheekrentevoeten kan je ook steeds terecht achteraan in het magazine Ik Ga Bouwen & Renoveren.

Vergelijk offertes van verschillende aannemers

Beslis nooit meteen met wie je voor de verbouwing in zee wil gaan. “Veel verschillende offertes aanvragen is niet nodig. Baseer je op offertes van vier of vijf verschillende aannemers,” aldus Eric Cloes. “Bij de keuze van aannemer zijn er twee essentiële zaken waar je rekening mee moet houden: is hij uit de buurt? (weinig transportkosten) en wat zijn de referenties van deze aannemer?”

Weeg af wat je zelf kan doen

(Gratis) Helpende handen kunnen het verschil maken. Probeer zelf zoveel mogelijk van de klusjes op te knappen of vraag aan familie om een handje te komen helpen. Het werk zal tussendoor sneller vooruitgaan en je zal ook financieel wat kunnen besparen. “Toch valt dit financiële voordeel te bezien. Zo moet je er rekening mee houden dat professionele aannemers 6 procent betalen op materiaal,” aldus Cloes. “Wanneer je dit materiaal zelf koopt, zal je 21 procent btw moeten betalen. Je kan dus best zelf aan de slag gaan als je weinig materiaal moet kopen, bijvoorbeeld afbraakwerken, en bij het plaatsen van bijvoorbeeld een badkamer kan je best een aannemer inschakelen.”

Plan de verbouwing

Stel op voorhand een schema op. Hiermee kan je de verschillende stappen en hun duur goed opvolgen. Wanneer blijkt dat iets langer gaat duren dan op voorhand afgesproken, spreek je de vakmensen hier op aan. Bovendien moet je ook alles in de juiste volgorde doen. Anders zit je misschien op een bepaald moment vast en kan je niet verder met het volgende. Absoluut te vermijden!

Blijf de financiën opvolgen

Blijf steeds met je neus op de financiën zitten. Laat het ooit tussen je vingers glippen, maar hou dit steeds goed in de gaten. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en weet je steeds waar je aan toe bent.

Goede vaklui

Sommige onderdelen van de verbouwingen wil je zelf doen, dat kan. Maar soms is het toch ook aangeraden om goede vakmensen in dienst te nemen. Hierdoor zullen de werken misschien een heel stuk sneller gaan. Bijvoorbeeld wanneer je een huis huurt en je dreigt dubbele huur te gaan moeten betalen, dan kan je beter een vakman inschakelen. De belangrijkste eigenschap van een goede vakman is stiptheid. Zo krijg je al een kleine indicatie van of de werken op tijd zullen afgerond zijn of niet.

Spreek steeds een einddatum af

Wie voor een verbouwing in zee gaat met een aannemer en zijn vakmensen, moet steeds een einddatum worden afgesproken. Dit staat verplicht in de overeenkomst. Laat je niet in de luren leggen en volg dit nauwgezet op. Bij het onderhandelen van het contract, kan je steeds ook vertragingsclausules laten opnemen.

(LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels