Tien redenen om geen zonnepanelen aan te schaffen

Tien redenen om geen zonnepanelen aan te schaffen

Energiebronnen, Nieuws

Zijn zonnepanelen echt wel goed voor het milieu en moet mijn buurman meer betalen omdat ik zonnepanelen heb? Het installeren van zonnepanelen doet veel vragen rijzen. Wij geven u alvast tien redenen om het wel en tien redenen om het niet te doen. Aan u de keuze.

  1. Zonnepanelen nemen veel ruimte in.
  2. Zonnepanelen zijn duur in aankoop. In België worden vooral netgekoppelde systemen geplaatst zoals een fotovoltaïsche installatie. Een fotovoltaïsche installatie met een vermogen van 1 kWpiek heeft een oppervlakte van ruim 7m2 en produceert jaarlijks gemiddeld 850 kWh. De kostprijs is ongeveer 3.500 euro (exl. btw ). Een installatie van 3,5 kWp, die een doorsnee gezin bijna volledig van stroom voorziet, kost ongeveer 12.250 euro (excl. btw). U hebt wellicht de panelen terugverdiend na tien jaar.
  3. Voor maximaal rendement moet je woning – en dak – strategisch gepositioneerd zijn. Voor een ideale opbrengst moeten de panelen tussen zuidoost en zuidwest gericht zijn, onder een hoek van 20 tot 60°. Het is ook belangrijk om schaduw van bomen, omstaande gebouwen of schoorstenen te vermijden. Schaduw kan de opbrengst van fotovoltaïsche panelen sterk verminderen en in extreme gevallen kan de productie van stroom zelfs stilvallen.
  4. Indien u zonnepanelen installeert, ontvangt u groenestroomcertificaten van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG). Deze certificaten worden betaald door de netbeheerder. Om deze extra uitgaven te compenseren, zal de ‘gewone’ elektriciteit duurder worden.
  5. Zonnepanelen – na 1 januari 2010 in dienst genomen én geplaatst op woningen of woongebouwen – komen enkel nog in aanmerking voor groenestroomcertificaten als het dak voldoende geïsoleerd is. Dit kan problematisch zijn bij oudere woningen, daar zal misschien eerst nog een investering nodig zijn in extra isolatie.
  6. Vanaf 1 januari 2012 kan u geen beroep meer doen op de fiscale voordelen. Zonnepanelen zullen niet langer fiscaal aftrekbaar zijn, wat het financieel heel wat minder aantrekkelijk maakt
  7. Eigenaars van installaties groter dan 10 kW hebben geen recht op een meetinstallatie die het mogelijk maakt om de geproduceerde elektriciteit in rekening te brengen van de afname. Zij moeten een apart toegangspunt en een aparte meting bij de netbeheerder aanvragen voor afname van elektriciteit enerzijds, en injectie van elektriciteit op het net anderzijds. Ze zijn bovendien verplicht een contract af te sluiten met een evenwichtsverantwoordelijke voor hun toegangspunt van injectie. Zolang dat niet in orde is, zal de netbeheerder geen groenestroomcertificaten uitbetalen.Zelfs bij installaties kleiner dan 10 kW – die wel recht hebben om een meetinstallatie – zijn de eigenaars niet altijd gebaat bij een meetinstrument. Er wordt gebruik gemaakt van een terugdraaiende teller, die de elektriciteit meet die u van het net gebruikt en de overtollige elektriciteit meet die u op het net injecteert. Deze methode kan in sommige gevallen in uw voordeel spelen, maar het betekent niet dat u een vergoeding ontvangt voor een eventueel energie overschot.Het kan zelfs nadelig zijn tijdens de volgende afrekening. Het zit namelijk zo dat als uw zonnepanelen in totaal meer geproduceerd hebben dan u verbruikt heeft, uw meterstand zal aangepast worden. De meterstand op het moment van de opname is het nieuwe vertrekpunt. Als u het jaar erna meer verbruikt hebt, zal u moeten opleggen voor de extra energie. Een voorbeeld om wat meer duidelijkheid te geven: U installeert dit jaar zonnepanelen, de meterstand is op dat moment 2000 Kw. Volgend jaar meet de meter 1700 kw, u hebt dus 300 kw minder vebruikt. U krijgt dat geld (ter waarde van 300 kw) niet terug en uw meterstand wordt aangepast naar 1700 kw als vertrekpunt. Verbruikt u het jaar nadien meer dan 1700 kw, dan zal u voor die extra gebruikte energie moeten bijbetalen.
  8. U moet een beroep doen op een geregistreerd installateur. Ook de kostprijs van een installateur is niet niks.
  9. Zelfs na de plaatsing van de panelen komt er nog heel wat kijken eer u volledig klaar bent. De installatie moet gekeurd worden en daarna aangemeld worden bij de VREG. Ten slotte moet de installatie aangemeld worden bij de netbeheerder.
  10. Zonnepanelen zijn niet helemaal milieuvriendelijk. Zo is er onlangs een fabriek gesloten dat zonnepanelen produceerde van de onderneming Jinko Solar in Haining in de Chineese Oostelijke provincie Zhejiang, na protesten van arbeiders en omwonenden. Het fabriek loosde namelijk te veel fluoride.

De betogers wilden dat de bedrijfsleiding een verklaring gaf voor het grote aantal dode vissen in een nabijgelegen rivier. Het bestuur van de stad toonde met cijfers aan dat de fabriek buitensporige hoeveelheden fluoride loosde. Die stof kan in een hoge dosering giftig zijn. (RDM)

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels