Tien redenen om zonnepanelen aan te schaffen

Energiebronnen, Nieuws

Zijn zonnepanelen echt wel goed voor het milieu en moet mijn buurman meer betalen omdat ik zonnepanelen heb? Het installeren van zonnepanelen doet veel vragen rijzen. Wij geven u alvast tien redenen om het wel en tien redenen om het niet te doen. Aan u de keuze.

1. Financiële steun: U kan rekenen op de groenestroomcertificaten en sommige steden en gemeenten geven een premie voor de plaatsing van zonnepanelen.

In 2006 startte de Vlaamse overheid met een systeem van productiesteun voor elektriciteit uit netgekoppelde fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen). Voor elke 1000 kWh elektriciteit opgewekt door zonnepanelen ontvangt de eigenaar een groenestroomcertificaat van de VREG. Elk certificaat kan bij de netbeheerder ingeruild worden tegen een gegarandeerde waarde. Vanaf 2013 ontvangen nieuwe installaties gedurende 15 jaar groenestroomcertificaten.

Meer informatie over subsidies via het Vlaams Energieagentschap of bij VREG.

2. Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk. Voor de gebruikelijke type zonnepanelen is aangetoond dat ze ten opzichte van fossiele brandstoffen een duidelijke positieve bijdrage leveren aan het milieu. Er komen veel minder zware metalen vrij bij de productie van zonnepanelen dan bij het verbranden van kolen of olie in elektriciteitscentrales. De materialen in zonnepanelen kunnen ook bijna volledig gerecycleerd worden.

3. De panelen zijn makkelijk te onderhouden.

4. Zonnepanelen gaan ongeveer 30 jaar mee.

5. Installatie en fabricatie van de panelen nemen niet veel tijd in beslag.

6. De panelen produceren altijd energie.

7. U hebt geen stedenbouwkundige vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen, tenzij het uitdrukkelijk verboden is omdat uw woning tot beschermd erfgoed behoort. Informeer altijd eerst bij uw gemeente.

8. Bij installaties kleiner dan 10 Kw hebt u recht op een terugdraaiende teller. Een terugdraaiende teller telt in twee richtingen en meet de elektriciteit die u van het net gebruikt en de overtollige elektriciteit die u op het net injecteert. Dankzij een terugdraaiende teller zult u besparen op uw jaarlijkse factuur. Elke geïnjecteerde kWh elektriciteit compenseert namelijk een kWh die u op een ander moment van het net afneemt.

U ontvangt geen vergoeding voor een eventueel overschot, dus het is verstandig om de grootte van u installatie af te stemmen op uw gebruik. U kan ook gebruik maken van het enkelvoudig uurtarief om zoveel mogelijk voordeel te halen uit uw panelen.

9. U heeft altijd recht op groenestroomcertificaten, zelfs indien u geen beroep doet op een installateur.

10. U bent beschermd en hebt garantie van kwaliteit dankzij het Quest kwaliteitslabel. Het maakt de zoektocht naar een installateur die u kan vertrouwen, zoveel makkelijker. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels