Tien tips om ongelukken in de badkamer te vermijden

Tien tips om ongelukken in de badkamer te vermijden

Badkamer en wellness

Het aspect veiligheid verdient extra aandacht in de badkamer. De meeste ongelukken kunnen met een dosis gezond verstand perfect vermeden worden.

  1. Oudere mensen glijden vaak uit in bad, met soms ernstige gevolgen. Leg daarom zowel in als voor het bad anti-slipmatjes en plaats enkele stevige handgrepen zodat je makkelijk in en uit het bad geraakt.
  2. Een douchecel verdient de voorkeur op een bad. Je kan er een handgreep voorzien en een zitje onder de douche dat zeer praktisch is.
  3. Daanaast is een anti-slipmatje in de douche en een niet-gladde vloer geen overbodige luxe.
  4. Alle stopcontacten moeten geaard en kindveilig zijn en minstens 60 cm van de badrand of douchebak verwijderd blijven.
  5. Zorg ervoor dat de aardingen in orde zijn, ook die voor het bad en de douchekuip. Zet op de stroombaan een verliesstroomschakelaar met hoge gevoeligheid.
  6. Houd elektrische apparaten zoveel mogelijk weg uit de badkamer. Leg je haardroger bijvoorbeeld nooit op de grond in de badkamer en gebruik hem ook nooit in de buurt van het bad of de douche.
  7. Zorg steeds voor voldoende verluchting en doe de deuren nooit op slot. Steek geen sleutel op de deur. Is er toch een bezetsluiting, dan kan je deze langs buiten openen om een kind of onwel geworden persoon te bevrijden.
  8. Vul de badkuip eerst met koud water en controleer nadien altijd de temperatuur van het warmwatercircuit.
  9. Zet de boiler op maximum 52°C en gebruik bij voorkeur een thermostatische mengkraan met ingebouwde veiligheid.
  10. Laat een kind nooit alleen als het in bad zit, ook niet als de deurbel gaat.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels